Gradovi

Specijalni sud ukinuo pritvor za osumnjičenima za TP Banovo

BEOGRAD – Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor prema osumnjičenima koji su uhapšeni u akciji „Rezač“ krajem 2015. godine zbog sumnje da su Republiku Srbiju i „TP Banovo brdo“ oštetili za više od 1.9 milijardi dinara i pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 1.7 milijadi dinara.

Sudija za prethodni postupak doneo je 21. januara rešenje kojim je prema osumnjičenima Jovici Đuriću i Predragu Filipoviću ukinuo pritvor jer su prestali razlozi zbog koji je mera pritvora određena, a imajući u vidu da su ispitani predloženi svedoci, rekla je Tanjugu portparol suda Tanja Koljenšić.

Prema Radmili Spasić pritvor je iz istih razloga ukinut 6. januara, dodala je Koljenšić.

Đurić je odgovorno lice preduzeća „WEG tehnology“, a Filipović predsednik Skupštine TP „Banovo Brdo“ i odgovorno lice „Delta brokera“ i ovlašćeni predstavnik i pregovarača u ime „Delta holdinga“.

Spasićeva je odgovorno lice Centra za akvizicije u okviru privrednog društva „Delta M“ i predsednica UO „Delta Investmenta“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu protiv pomenutih, kao i protiv Aleksandra Milosavljevića i Zlatice Vrcalović, zatim pomoćnika rukovodioca projekta u Centru za kontrolu Agencije za privatizaciju Republike Srbije Miodraga Markovića, sudskih veštaka građevinske struke Branka Grujića i hidrograđevinske struke Vojina Markovića.

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, a Marković se sumnjiči da je izvršio krivično delo nesavestan rad u službi.

Policija je nakon njihovog hapšenja 26. decembra 2015. saopštila da se sumnjiče da su u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na osnovu dogovora i protokola, od decembra 2007. do februara 2011. godine, nakon privatizacije 70 odsto društvenog kapitala TP „Banovo brdo“, obavili neosnovan upis prava korišćenja na oko 91 hektara gradskog građevinskog i poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Reč je o građevinskom i poljoprivrednom zemljištu na katastarskim opštinama u Železniku, Resniku, Bariču i Velikoj Moštanici.

Takođe, policija je navela, da postoje osnovi sumnje da su i za vreme trajanja ugovorne obaveze prema Agenciji za privatizaciju, preduzimali radnje koje su omogućavale da se po ceni nižoj od knjigovodstvene i tržišne, otuđe objekti velike vrednosti sa pravom korišćenja na zemljištu – magacin Distributivnog centra u Železniku i objekat – lokal u Sremčici.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh