Gradovi

Špigl: Nemački brodovi izbeglice ne vraćaju Turcima

BERLIN – Nemački brodovi koji patroliraju po Egejskom moru dobili su instrukcije da izbeglice čije čamce presretnu na pučini ne vraćaju u Tursku, piše danas magazin „Špigl“.

Dva nemačka patrolna broda u sastavu Fronteksa, dobila su naređenje da, umesto toga, sve migrante koje presretnu u Egejskom moru predaju grčkim vlastima, i to ne na ostrvima, nego na kopnu.

Nalog, u koji je „Špigl“ imao uvid, poslat je brodovima „Ukermark“ i „Berde“ koji su u martu raspoređeni u okolini ostrva Samos, da bi pomogli grčkoj obalskoj straži da izađe na kraj sa velikim brojem izbeglica i migranata, što stižu iz Turske.

Prema pisanju tog magazina, takav nalog izdat je pošto su neki članovi nemačke vlade izrazili zabrinutost u pogledu pravne situacije.

Nemačkoj vladi nedavno je podnet izveštaj sa zaključkom da je povratak izbeglica u Tursku pravno izvodljiv. Neki stručnjaci su, međutim, izrazili protivljenje, ocenjujući da bi vraćanje u Tursku izbeglica iz Grčke ili, čak, iz grčkih voda, moglo biti smatrano nezakonitim, jer migrantima uskraćuje odgovarajuću proceduru za azil.

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh