• Gradovi

  Шпијунска афера Загреба или политичко подметање из Сарајева

   

  Бањалука – Сарајевски медији изнели су средином недеље сазнања по којима је хрватска обавештајна служба наводно покушавала да регрутује босанске селефије како би шверцовали оружје, као и да та замисао шпијуна – детаљно описана у тексту сарајевског магазина „Журнал” – има политичку позадину.

  Шпијунска акција требало је да се одвија тако да заврбоване селефије преузму пакет с оружјем и експлозивом у Добоју (Република Српска) и да га пренесу у Федерацију БиХ, у месџид (богомољу) у Зеничко-добојском кантону. По испостави пакета, селефија, чији су иницијали објављени, о томе би известио Загреб, из којег би се онда телефонирало у Сарајево, одакле би био издат налог полицијским службама да се уђе у тај месџид и тамо затекне пошиљка с наоружањем.

  А све то, пише „Журнал” позивајући се на документа безбедносних агенција БиХ, како би се поткрепиле раније изнете тврдње хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да је БиХ „легло тероризма” у којем има хиљаде терориста.

  Размена политичке ватре није изостала ни овог пута, као што је о наводима хрватске председнице о терористичким опасностима и пре било пингпонг полемике између Сарајева и Загреба. Иза сазнања „Журнала” стао је и Драган Мектић, министар безбедности БиХ.

  Да ли је на помолу озбиљна обавештајна афера или су, како се нагађа по кулоарима, и ова сазнања слична онима о наводном наоружавању паравојних формација у Републици Српској, тобож уз подршку из Москве, такође изношеним по сазнањима „Журнала”, а које су светску славу добијале тек по потврди Мектића?

  „Журнал” овог пута именује и званичнике из БиХ и хрватске дипломате на раду у БиХ који су наводном акцијом координирали, а помиње и име једног новинара који је у целом послу, како се тврди, „био веза са институцијама Републике Српске”.

  Чим се вест појавила, муњевито је формиран предмет у Тужилаштву БиХ, одакле је најављено да ће о томе бити саслушан и Мектић. То се и десило, а Меткић и након саслушања у Тужилаштву тврди да остаје при свему што је рекао. За ТВ Н1 је рекао да већ дуже од годину дана располаже обавештајним информацијама о томе да хрватске службе покушавају врбовати држављане БиХ који имају везе са селефијским покретом. Како преносе медији, магазин „Журнал” је први јавио да су обавештајци и дипломате Хрватске најмање два пута покушали врбовати припаднике селефијског покрета из БиХ.

  Хрватски премијер Андреј Пленковић оцењује да је реч о „врло креативној манипулацији”. Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић не зна ништа о томе, али каже да треба темељно проверити наводе, јер је то, ако је истина, „онда озбиљна и тешка ствар”. Безбедносно-обавештајна агенција (СОА) Хрватске као „неистините и злонамерне” одбацује наводе „којима се уједно и Хрватска оптужује за подршку тероризму”. Од Обавештајно-безбедносне агенције (ОБА) БиХ затражили су службено изјашњење о овим „неистинитим наводима”, о којима ће обавестити и међународне партнере.

  Њихове колеге из ОБА БиХ у Сарајеву нешто су неодређеније по том питању. Кажу да је јасно да „по БиХ вршљају разне службе” и додају: „Ту има и неких криминалних радњи, али није добро одређене људе етикетирати без добро проверених података. Никакве паушалне оцене нису добре ни за кога, али ако Тужилаштво отвори истрагу, они који су радили нечасне послове треба да одговарају”, рекли су из ОБА БиХ за „Глас Српске”. Мектић је на питање новинара рекао да су обавештајци из БиХ спречили продирање хрватских обавештајаца.

  Члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић покренуће у Председништву ту тему. Ако се потврде наводи из медија, „онда је то врло тешка ствар и захтеваће реакцију БиХ”.

  „Суседи БиХ, Република Хрватска, ако хоће да имају добре односе, морају се односити према БиХ са поштовањем, уважавањем, једнако онако како се и БиХ односи према Хрватској”, рекао је Џаферовић.

  У Изетбеговићевој СДА су „запрепаштени” информацијама које је Мектић изнео „о подметању доказа, које је организовао конзул Републике Хрватске (у Тузли) Иван Бандић с циљем креирања лажне слике о постојању наоружане екстремистичке мреже у БиХ”. Драган Човић лидер ХДЗ-а БиХ, назвао је медијске извештаје „манипулацијом” која иде „изван свега што сам очекивао од тих људи”.

  Новинар и водитељ из РС који се помиње у тексту Мато Ђаковић негира тврдње и најављује да ће тужити и „Журнал” и Мектића: „Само болесни ум може створити такву конструкцију. Ја немам никакве везе с хрватском тајном службом, нити имам било какве везе са селефијама и оружјем.”

  Аналитичари које су контактирали медији оцењују да су хрватске службе веома присутне у БиХ и да би овог пута позадина могла бити и то да се створи слика да би терористи из БиХ могли угрозити Хрватску, што погодује политици Загреба према мигрантима и евентуалном слању војске на границу. Други, опет, кажу да забављање јавности овим темама погодује Сарајеву и одвраћа пажњу са сређивања стања у ФБиХ, где је потребно решити положај Хрвата, о чему се прича ових дана.

  Politika

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com