• Novosti online

  Споменик Тесли крај амбара

  „Никола Тесла је најпаметнији, Серђо Олива најјачи, а Брус Ли највештији човек на свету, баш наведеним редом”, отвара сторију о себи и својим узорима Слободан Милевски, познат и као Боде, по струци бравар металне струке, проналазач, и са 72 лета спортиста, па не зна човек одакле би почео причу о стасом ситном али у сваком погледу жилавом Јабуканцу. Да ли од „колонистичког” периода, када се породица доселила из општине Македонски Брод и села Сушице, и тешких гладних година које су искалиле један чврст карактер.

  Дочекује нас у дворишту, нешто мајсторише, након што се вратио из баште и првих претпролећних радова. Има неколико сати паузе – за нас, ручак, кратак одмор, па на фудбал, а „гази” осму деценију. Откад зна за себе вежба, а одаје га тело – очевидно у тренингу. Каже да је, од малих ногу, више био на рукама и на глави него на ногама.

  Спорт друга љубав

  „Знао сам да бициклом три пута недељно идем у Панчево на тренинге гимнастике и дизања тегова, упоредо тренирао и фудбал у Јабуки”, дрибла Милевски кроз своју спортску биографију. „И данас не пропуштам ниједан тренинг, баш као што никада нисам пио, пушио и конзумирао кофеин”. Ето и објашњења откуд у његовом необичним дому већ 56 година „ради” теретана, где је све сам направио, па и јединствену вертикалну справу за јачање и развијање трбушњака и истезање кичме, један од два изума које је патентирао.

  И док смо се већ малко уморили „од толиког вежбања”, Боде начиње причу о другој пасији – проналазаштву и води у малу радионицу. А тамо пуно „ко око” и све под конац. Сложен алат, материјал, нацрти по којима је спровео у дело вибрирајућу механичку платформу, која се користи у медицинске сврхе за лечење дигестивног тракта, али и кућни вентилатор без лопатица, којим се лети хлади, а да никоме није јасно како; све су то Теслине идеје…

  „Никола Тесла је за мене био откровење. Сећам се дана када сам као дете чуо у разговору оца и комшије да је неки наш научник Тесла измислио кутију из које се свашта чује и коју је назвао радио, а начух и да може да осветли читаву Југославију једном сијалицом”, присећа се наш домаћин.

  За сва та „чудеса”, наставља, свет пре сто година није био спреман, па је тако и Теслин пројекат „Wardencluff Tower” за бежични пренос енергије у комуникацију, висок 57 метара, срављен са земљом на Лонг Ајленду, али је, тридесетак пута умањен, никао хиљадама километара одатле у јабучком дворишту. Двориште, наравно, припада Слободану, а и макета торња висока два метра и тешка седамдесетак килограма његових је руку дело. Радио је петнаест месеци, на основу оригиналног Теслиног цртежа из листа „Галаксија”. Било је ноћи без спавања, превртања и прерачунавања пропорције, а у ходу је морао да изнађе и нова решења, алате, материјале…

  „Ни Тесли дуго нико није могао да сазида јединствену џиновску грађевину, а 115 година касније, хтео сам да видим да ли ја то могу. Знао сам да ће бити проблема јер торањ није ни квадрат, ни правоугаоник, ни пирамида, а ни купа, већ је октагон и нема ниједну праву линију. Само куполу на врху правио сам пола године, 607 полусфера на њој направљено од дечјих звечки. Темељ је од челичних профила, носачи од арматуре ’десетке’, а пошто нисам имао довољно новца од пензије, ’страдао’ је летњи туш из нашег дворишта”, прича Милевски, додајући да је било знатижељних са разних страна, зачуђених над овом направом, уз коментар да изгледа као да је са друге планете, а слика Слободановог – Теслиног торња, заиста је и обишла планету, али нашу.

  – Оног дана када сам га завршио, написао сам: „Ово је мој споменик Николи Тесли” – каже Милевски и показује најновији рад, који стоји поред, на зиду амбара. После године истраживања литературе, открио је и зашао у „душу” торња и први на свету цртежом овековечио вертикални пресек монументалне грађевине са уземљењем од 96 метара.

  Рођендан великана

  Али, ни ту фасцинација великим научником не престаје. Потпуно „инфициран”, Теслу одгонета читајући о њему све што му дође под руку, па зато преко три деценије настаје и кућна библиотека са једином темом – живот и дело Николе Тесле. Књиге купује и добија на поклон, јер га већ сви знају као пасионираног истраживача и следбеника научниковог рада.

  Том идејом „заразио” је Слободан и читаво село. Тако већ петнаестак година сваки Теслин рођендан, 10. јула, буде обележен научним скупом о заоставштини великана који је „измислио садашњост”, а у малену Јабуку, са тек неколико хиљада мештана, сврате на ходочашће и академици и врхунски стручњаци.

  Виц о Тесли

  Пита син оца: „Тата, тата, ко је паметнији – отац или син?” Отац каже: „Ух, што је питање, отац, наравно.” А син ће даље: „Тата, ко је измислио струју?” Овај одговара: „Никола Тесла”. Син наставља: „Па што је није измислио његов тата, кад је паметнији?”, а Слободан Милевски додаје, „И духовито и тачно”.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com