• Novosti online

  Спречити хаос на државним ораницама

  Доношењем и спровођењем програма закупа пољопривредног земљишта, ове године ће од 145 општина њих 144 ући у потпуно легалне оквире коришћења државног пољопривредног земљишта, док је у претходној то био случај у нешто мање од 50. Према речима министра пољопривреде Бранислава Недимовића, који је јуче посетио Панчево, држава је предузела и предузима санкције, обустављањем средстава из буџета републике оним локалним самоуправама, које нису испуниле своје обавезе у сређивању хаотичног стања коришћења државних ораница.

  „Проблем узурпирања државног пољопривредног земљишта траје последњих десетак година, али ћемо ове имати 430.000 хектара земљишта које ће се наћи у неком од облика закупа – лицитацијом, правом пречег закупа или пак давањем у бесплатан закуп онима који по закону имају на то право. То ће донети и 24,7 милиона евра више у буџет, а нама предстоји коначно увођење реда у ову област, јер је реч о великим средствима која треба да се слију у касе Републике Србије, Покрајине и локалних самоуправа”, рекао је у министар Недимовић.

  Преко 70 посто површине Панчева је пољопривредно земљиште и Град, како је речено, нема друге веће стратешке ресурсе. Од 9.000 хектара за лицитацију, 6.000 су корисници платили вансудским поравнањем, а остатак је инспекција пописала, тренутно проверава стање на терену и за неколико дана се очекује извештај колико површина је и даље узурпирано, пре свега због несређеног катастарског стања, због чега је и штета за локални буџет вишемилионска.

  Градоначелник Саша Павлов је подсетио да је управо завршена лицитација државног пољопривредног земљишта показала да су узурпатори схватили да морају да уђу у легалне оквире и да не могу само да се позивају на права него и да постоје обавезе, а то је да плате излицитирано земљиште, јер се тако пуни око 40 посто локалног буџета из којег ће се даље градити пољопривредна инфраструктура. Држава у овом тренутку, како је речено, не зна тачно колико државног пољопривредног земљишта има, за шта је неопходна комасација земљишта, која је скуп, озбиљан и дугорочан процес који мора да почне.

  На констатацију да су до краја године уведени прелевмани за млеко и питање шта ће бити после, Недимовић је казао да спремамо озбиљну аргументацију пред Бриселом да бранимо заштитне мере које постоје и које помажу српским млекарима Широка расправа о ГМО, не журити са одлуком

  „Регистрације пољопривредног земљишта подразумева и снимање земљишта, његово убацивање у систем, јер је на терену, у катастру и земљишним књигама потпуно несређено стање и у току је пројекат сравњивања – шта је стварно, а шта формално-правно пољопривредно земљиште. Тако ћемо доћи до тачних површина узурпираног од око 800.000 хектара државног земљишта, као и до прецизнијих бројки колики је губитак за државу од узурпације”, казао је министар Недимовић.

  Иначе, Бранислав Недимовић најавио је у суботу да ће наредних дана разговарати са пољопривредницима и најкасније за две недеље, после анализе буџета, представити конкретне мере за подстицај пољопривредне производње. Недимовић је рекао за РТС да не смеју да се занемаре велики инвеститори у аграру и да ће то министарство формирати посебно одељење које ће се тиме бавити.

  Када је реч о поскупљењу свињског меса, министар је за „Блиц” рекао да се ових дана тржиште свиња умирило и да се не очекују нови велики скокови. Према његовим речима, унутрашњи разлози за ово што се десило је што су произвођачи свиња били изложени великим губицима у производњи у дужем периоду, а шире гледано је да је на европском тржишту дошло до повећане тражње за свињским месом са Далеког истока и тржиште је одреаговало.

  „Произвођачи свиња су до пре неколико недеља били изложени великим губицима у производњи у дужем временском периоду. Цена килограма живе ваге била је и 105 динара, што ни изблиза не покрива ни произвођачку цену”, указао је Недимовић. На примедбу да „фармери оптужују државу да не даје довољно субвенција како би се увознички лоби обогатио”, Недимовић је рекао да кључ представља убрзано прављење плана „како да бесповратним средствима у одређеном проценту од инвестиције, обновимо постојеће објекте и изградимо нове за узгој свиња”.

  На констатацију да су до краја године уведени прелевмани за млеко и питање шта ће бити после, Недимовић је казао да спремамо озбиљну аргументацију пред Бриселом да бранимо заштитне мере које постоје и које помажу српским млекарима. Такође је најавио брзо отпочињање контроле безбедности појединих намирница у оквиру националне лабораторије, „да коначно ставимо у функцију овај пројекат о коме се прича безмало деценију”.

  Поводом захтева ЕУ и Светске трговинске организације да дозволимо увоз ГМО хране, министар пољопривреде је истакао да је то изузетно озбиљна тема и захтеваће широку расправу пре било каквог решења у погледу промета ове врсте производа. Недимовић сматра да са било каквом одлуком у том погледу не треба журити. „Ово је изузетно озбиљна тема и захтеваће широку расправу пре било каквог решења у погледу промета ове врсте производа”, рекао је министар.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com