Gradovi

Spremni da pomognu Balkanu da zatvori granice

PRAG – Lideri zemalja Višegradske grupe su spremni da pomognu balkanskim zemljama da zapečate granice sa Grčkom kako bi zaustavili priliv migranta u Evropu, izjavio je danas češki premijer Bohuslav Sobotka.

Uprkos protivljenju Nemačke koja smatra da bi to situaciju u Grčkoj učinilo još težom, Višegradska grupa, koju čine Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka će o ovim planovima diskutovati sutra na samitu čiji je domaćin Sobotka, javio je Rojters.

On je rekao da dogovor EU sa Turskom da se smanji priliv izbeglica i migranta koji prelaze u Grčku do sada nije dao zadovoljavajuće rezultate a da vreme ističe.

„Sadašnja situacija kada do 3,000 ljudi svakodnevno dolazi u Grčku svakako nije ono što smo imali na umu“, rekao je Sobotka Rojtersu.

Prema njegovim rečima, Višegradska četvorka shvata koliko je važno da se usredsredi na zapadnobalkansku rutu, pokaže solidarnost za zemljama Zapadnog Balkana i pomogne im da zašite granice.

„Policajci iz Višegradske grupe već sada pomažu na makedonskoj granici i spremni smo da pojačamo pomoć gde je potrebno,“ rekao je češki predsednik.

On je najavio da će o ovim planovima razgovarati sa grčkim ministrom spoljnh poslova u utorak, uočci sastanka lidera EU u Briselu 18. februara.

Izuzev Mađarske, centralnoevropske zemlje Višegradske grupe nisu dosada bile pogođene prilivom izbeglica, ali strahuju da bi mogle biti preplavljene ukoliko spoljne granice EU ostanu propusne ili ukoliko Nemačka zatvori granice, navodi Rojters.

Nemačka smatra da bi zatvaranje granica balkanskih zemalja sa Grčkom moglo da potkopa dogovor sa Turskom i dovede do nagomilavanja izbeglica u Grčkoj koja je već pod velikim pritiskom.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh