Gradovi

Sprovođenje sporazuma o diplomama počinje 1. marta

PRIŠTINA – Šefica pregovaračkog tima Kosova u tehničkim pregovorima Beograda i Prištine Edita Tahiri je izjavila da će od 1. mata početi sprovođenje sporazuma o priznavanju diploma koji je postignut prošle nedelje u Briselu uz posredovanje Evropske unije, preneo je portal Albeu.

Edita Tahiri je naglasila da je ovo potpuno nov sporazum o diplomama koji je širi od sporazuma iz 2011. godine jer obuhvata uzajamno priznavanje diploma svih nivoa obrazovanja od osnovne škole do univerziteta uključujući i profesionalne nivoe.

Ovim sporazumom Kosovo i Srbija su se složile da uzajamno priznaju sledeće diplome: osnovne i srednje škole, stručnih škola, petog niovoa kvalifikacija prema evropskoj klasifikaciji, univerzitetskih bečler, master i doktorskih diploma.

Uzajamno priznavanje univerzitetskih diploma se obavlja preko Evropske univerzitetske asocijacije posle čega se diplomae smatraju za priznate, dok će za osnovne, srednje i profesionalne škole biti izabrana međunarodna organizacija koja će obavljati međunarodnu verifikaciju.

Priznavanje diploma je podeljeno na profesionalno i akademsko. Profesionalno će služiti za zapošljavanje dok će akademske služiti studentima za nastavak studija.

Sporazum o priznavanju diploma će se odnositi samo na diplome stečene na akreditovanimm univerzitetima na Kosovu i u Srbiji.

Tahirijeva je naglasila da će uzajamno priznavanje diploma biti od posebnog značaja za Albance iz Preševske doline koji su diplome stekli na Kosovu i podstakla školovani kadar iz Preševske doline da se vrate u Srbiju kako bi pomogli političku, društvenu i ekonomsku emancipaciju Albanaca čime će sprečiti njihovo raseljavanje iz Preševske doline.

Ona je dodala da se nada da EU neće dozvoliti da Srbija i dalje odlaže sprovođenje ovog sporazuma kako je to aradila od 2011. godine.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh