Novosti online

Спуштена завеса на карневал у Рију

Школа самбе из Рија „Мангерија”, која се може похвалити дугом традицијом, победник је овогодишњег највећег карневала на свету. Више од 4.300 полазника школе из истоименог насеља, тачније фавеле у близини стадиона Маракана, успело је да се домогне 18. по реду титуле, иако су плесали на самом крају параде.

У тренутку проглашења победника скоро да није било играча из ове школе који није подвриснуо од среће јер је прошло 14 година од када су чланови „Мангерије” последњи пут тријумфовали. Примера ради, прошле године су са самбадрома отишли као последњи, десетопласирани.

Тема овогодишњег победничког наступа била је каријера једне од омиљених певачица Бразила Марије Бетаније (69). И певачица, која је снимила 50 албума током скоро пола века дуге каријере, била је део добро уигране екипе обучене у гламурозне светлуцаве костиме.

Како су известили светски медији, наступ победничке школе, иако је био на самом крају такмичења, довео је до лудила више од 70.000 гледалаца на трибинама. Узаврелој атмосфери није допринело 40 степени Целзијуса, колико је измерено на самбадрому дугом 730 метара, већ заносне плесачице и плесачи, у раскошним костимима. Посебни шарм давала је музика, а управо школа „Мангерија”, основана 1928. године, прва је која је увела присуство ударачке секције – бубњара у своју карневалску процесију.

Овогодишњи карневал протекао је и у активностима комуналних служби које су редовно спроводиле акције запрашивања како би се предупредило ширење вируса зика чији су носиоци комарци. Међутим, да опасност од ове болести није могла да помути свечарску атмосферу сведоче шаљиви натписи – „Зика напоље” – које су на радним наранџастим униформама носили комуналци бразилског мегаполиса.

Процене су да је током пет дана карневала скоро свакодневно само на Копокабани и у непосредној околини боравило до два милиона посетилаца.

Иако је фешта завршена организатори још нису објавили податке о оствареном профиту, броју гостију, као ни оне суморне вести о броју повређених. Очекују се добри резултати јер је овај карневал био генерална проба за 31. летње олимпијске игре, које се одржавају у Рију од 5. до 21. августа, када се очекује нова армија гостију.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh