• Gradovi

  Sputnjik traži izvinjenje od MSP Turske

  BEOGRAD – Srpska redakcija Sputnjika očekuje izvinjenje Ministarstva spoljnih poslova Turske zbog reakcije na intervju predsednika Srbije Tomislava Nikolića, čiju su izjavu o obaranju ruskog aviona ocenili kao „nesrećnu i neistinitu“.

  Sputnjik smatra da je reakcija portparola MSP Turske spinovanje, jer je došla sa gotovo nedelju dana zakašnjenja, ali i zato što se u međuvremenu srpski predsednik u Beogradu sastao sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, koji ga je zamolio da posreduje u normalizaciji odnosa sa Rusijom.

  „Da li je Davutoglu obavestio MSP Turske da je bio u Beogradu, da je tražio da ga primi predsednik Srbije i zamolio ga da bude ta veza kako bi Turska i Rusija ponovo uspostavile dobre odnose? Očigledno nije, čim portaporl MSP Turske Tandži Biglič komentariše 31. decembra izjavu Nikolića objavljenu na sajtu Sputnjika 26. decembra. Ili možda premijer Davutoglu i ministar spoljnih poslova Mehmet Čavušoglu sede u različitim vladama“, pitao je Sputnjik.

  Sputnjik navodi i da turski mediji, pa i neki srpski koji ih prenose, čine još jednu zloupotrebu, navodeći netačnu informaciju da je Nikolić intervju Sputnjiku dao dan nakon posete Davutoglua Beogradu.

  „Ne želeći da nagađamo šta je motiv ovog spinovanja diplomate zemlje kojoj nije prvi put da na rečima uverava u svoje dobre namere, a delom sve to demantuje, ostaje nada da je u pitanju nenamerna greška, te očekujemo da će tursko Ministarstvo spoljnih poslova priznati grešku i izviniti se i predsedniku Srbije i Sputnjiku“, zaključuje Sputnjik.

  Portparol turskog MSP Tanžu Bilgič rekao je sinoć na konferenciji za novinare u Ankari da je izjava predsednika Srbije da je Turska pokušala da započne rat između NATO i Rusije kada je 24. novembra u blizini sirijske granice oborila ruski vojni avion je nesrećna i neistinita.

  Nikolić je inače, u intervjuu Sputnjiku izjavio da, kada je reč o obaranju ruskog aviona, tu jasno šta se desilo.

  „Jednostavno, Turska je izvršila napad na avion, koji čini ono što njeni avioni neprekidno rade, o čemu postoje jasni dokazi. Čak i kada su Sirijci oborili turski avion, Turci su rekli da se o tome razgovara, da se ne puca odmah“, objasnio je Nikolić.

  To je, kako je rekao Nikolić, bilo uvlačenje dve velike sile u sukob oko Sirije koji je zapravo sukob koncepata.

  Foto Tanjug, M. Đoković, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com