Naše Novosti

СРАМОТА! ЈУГ СРБИЈЕ ПОНОВО ЗАБОРАВЉЕН! ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ БРОЈНЕ НАГРАДЕ ЗА АФРИКАНЦЕ, БЕОГРАЂАНЕ И ИНСТИТУЦИЈЕ ИЗ ПРЕСТОНИЦЕ! НИШ НЕ ПОСТОЈИ!

Тома кабинет

(фотографије са сајта Председника Србије)

 

Председник Србије Томислав Николић поводом Дана државности, 15. фебруара, потписао је указе о одликовање појединаца, институција, припадника Министарства одбране и Војске Србије, саопштила је Прес служба председника.

Награђено је 27 афричких државника, школа из Крагујевца, бројне институције и појединци из Београда, Институт за кукуруз из Земун поља …

Ниједна институција са југа Србије и из Ниша није се нашла на списку награђених …

Очигледно да Председник није упознат да је из Ниша протеклих година било пуно освајача златних, чак и олимпијских, медаља из математике, физике, информатике са најпрестижнијих балканских, европских и светских такмичења.

Да су ученици гимназије Светозар Марковић по резултатима раме уз раме са Математичком гимназијом из Београда иако раде у далеко скромнојим условима а њихова школа никако да се избори за установу од националног значаја.

Очигледно да медијска централизација прави несагледиву штету југу Србије који је потпуно заборављен.

Грађани читаве Србије се информишу путем београдских и новосадских јавних сервиса и комерцијалних телевизијских и радио станица из престонице док информације и вести са југа Србије никако да се домогну Појата а камоли Авале …

Ниш нема министра у Влади, заменика министра, помоћника министра, државног секретара, директора било ког републичког јавног предузећа па је некако логична последица свега тога да нема ни награда за Нишлије.

Вероватно је логика, да вреде, били би  другачије и кадровски сагледани …

Нишки универзитет очигледно производи боље кадрове за европско, азијско и америчко тржиште радне снаге него што је усклађен са потребама пробирљиве републичке администрације.

Ево списка свих добитника који су свакако заслужили ласкава признања и на томе им честитају и грађани (другог реда) из Ниша, Лесковца, Пирота, Бора, Грделице, Трговишта, Бујановца, Сурдулице, Беле Паланке, Бабушнице, Димитровграда, Књажевца, Мерошине, Дољевца, Зајечара и Врања:

1. Гимназија у Крушевцу је одликована Сретењским  орденом  првог степена за нарочите заслуге и постигнуте резултате у просветној делатности, а поводом 150  година рада.
2. Српско геолошко друштво је одликовано Сретењским  орденом  другог степена за нарочите заслуге и допринос развоју научне и стручне мисли и праксе у области  геолошких  наука, а поводом 125 година постојања.
3. Институт „Михајло Пупин“ је одликован Сретењским  орденом  другог степена за нарочите заслуге и постигнуте резултате у научно истраживачкoм раду и развоју информатичко – комуникационих технологија.
4. „Прва техничка школа“ из Крагујевца је одликована Сретењским  орденом  другог степена за нарочите заслуге и постигнуте резултате у просветној делатности, а поводом 75 година рада.
5. Природњачки музеј из Београда је одликован Сретењским орденом другог степена за нарочите заслуге у области културних и научних делатности, а поводом 120 година постојања.
6. Институт за кукуруз  „Земун Поље“ је одликован Сретењским  орденом  трећег степена за нарочите заслуге и међународно признате резултате у примени научних метода и унапређењу пољопривредне производње, а поводом 70 година рада.
7. Математичка гимназија из Београда је одликована Сретењским  орденом  трећег степена за нарочите заслуге и међународно признате резултате у просветној делатности у области математике, информатике и природних наука.
8. Музичка школа „Мокрањац“ из Београда је одликована Сретењским  орденом  трећег степена за изузетне заслуге у просветној делатности, културном и педагошком раду у области музичке уметности.
9. Библиотека града Београда је одликована Сретењским  орденом  трећег степена за нарочите заслуге у библиотекарству и промоцији културе читања, а поводом 85 година постојања.
10. Институт за микробиологију и имунологију, Медицинског факултета Универзитета у Београду,  је одликован Сретењским  орденом  трећег степена за нарочите заслуге и допринос у развоју медицинске науке и праксе, а поводом 90 година рада.
11. Младомир Пуриша Ђорђевић је одликован Сретењским  орденом  другог степена за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области филмске уметности.
12. Ранко Жеравица је постхумно одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у спортским делатностима и постигнуте резултате у развоју и афирмацији кошарке.
13. Арно Гујон  је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у хуманитарним делатностима, несебичну  помоћ и доброчинство.
14. Хелен Делић – Бентли, из САД, је одликована златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима и у јачању сарадње Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.
15. Проф. др Зоран В. Кривокапић је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у медицини и изванредне резултате у здравственој делатности.
16. Академик Милован Данојлић је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у јавном и културном раду, посебно у области књижевности за децу.
17. Институт за упоредно право је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у  области правних наука, а поводом 60 година постојања  и рада.
18. Културно – уметничко друштво “Шандор Петефи” из Мужље је одликовано златном медаљом за заслуге, за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.
19. Жан Кристоф Буисон је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима и искрено пријатељство према Републици Србији.
20. Југослав Влаховић је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге и постигнуте резултате у јавним и културним   делатностима, посебно у области карикатуре, илустрације и графичког дизајна.
21. Душко Гојковић је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у културним делатностима, посебно у области савремене музичке уметности, и промоцији културе Србије у свету.
22. Звонко Богдан је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге и постигнуте резултате у културним делатностима и музичкој уметности.
23. Мирослава Мира Ступица  је одликована златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у културним делатностима нарочито у области позоришне и филмске уметности.
24. Вељко Губерина је постхумно одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге и допринос афирмацији адвокатуре у Републици Србији.
25. Др Славомир Гвозденовић је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, као и развијању сарадње и пријатељских односа Републике Србије и Румуније.
26. Проф. Мађид Самии  је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у области медицине и несебичну хуманитарну помоћ грађанима Републике Србије.
27. Дејан Савић, селектор Ватерполо репрезентације Републике Србије је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у спортским делатностима и постигнуте резултате репрезентације Републике Србије у ватерполу.
28. Миодраг Б. Протић, оснивач и први управник Музеја савремене уметности у Београду,  постхумно је одликован златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.
29. Иванка Распоповић је постхумно одликована златном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у области архитектуре.
30. Момчило Моша Тодоровић је одликован сребрном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, доброчинство и хуманитарни рад.
31. Драги Јелић (Ју група) је одликован сребрном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у културним делатностима, посебно у области савремене музичке уметности.
32. Живорад Жика Јелић (Ју група) је одликован сребрном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у културним делатностима, посебно у области савремене музичке уметности.
33. Донка Шпичек је одликована сребрном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у јавној и културној делатности нарочито у несебичној промоцији стваралаштва деце и за децу.
34. Проф. др Стојан Раденовић је одликован сребрном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у области научне и просветне  делатности.
35. Нарциса Кнежевић Шијан је одликована сребрном медаљом за заслуге за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима.
Председник Николић 3 - Copy
36. Председник Демократске Народне Републике Алжир Абделазиз Бутефлика одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Демократске Народне Републике Алжир.
37. Председник Републике  Ангола Жозе Едуардо дос Сантос одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Анголе.
38. Председник Републике Боцване Ијан Кама одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Боцване.
39. Председник Републике Екваторијалне Гвинеје Теодоро Обијанг Нгема Мбасого одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Екваторијалне Гвинеје.
40. Председник Државе Еритреје Исаиас Афверки одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Државе Еритреје.
41. Председник Савезне Демократске Републике Етиопије др Мулату Тешоме одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Савезне Демократске Републике Етиопије.
42. Председник Републике Замбије Едгар Лунгу одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Замбије.
43. Председник  Зеленортске Републике Жорж Карлос де Алмејде Фонсека одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Зеленортске Републике.
44. Председник Републике Зимбабве Роберт Габријел Мугабе одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Зимбабве.
45. Председник Републике  Јужне Африке Џејкоб Зума одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Јужне Африке.
46. Председник Републике Јужни Судан Салва Кир Мајардит одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Јужни Судан.
47. Председник Републике Камерун Пол Бија одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Камерун.
48. Председник и главнокомандујући оружаних снага Републике Кеније Ухуру Кенијата одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Кеније.
Председник Николић 4
49. Председник Демократске Републике Конго Жозеф Кабила одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Демократске Републике Конго.
50. Председник Републике Конго Дени Сасу – Нгесо одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Конго.
51. Председник Републике Мадагаскар Хери Раџаонаримампианина одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Мадагаскар.
52. Председник Републике Мали Ибрахим Бубакар Кеита одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Мали.
53. Краљ Марока Мухамед VI одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Краљевине Мароко.
54. Председница Републике Маурицијус Аминa Гуриб-Факим одликованa је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Маурицијус.
55. Председник Републике Мозамбик Филипе Жасинтo Њуси одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Мозамбик.
56. Председник Републике  Намибије др Хаге Готфрид Гејнгоб одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Намибије.
57. Председник Савезне Републике Нигерије Мухамаду Бухари одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Савезне Републике Нигерије.
58. Председник Републике Руанде Пол Кагаме одликован је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Руанде.
59. Председник Републике Сао Томе и Принсипе Мануел Пинто Да Коста одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Сао Томе и Принсипе.
60. Председник Републике  Сејшели Џејмс А. Мичел одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Сејшели.
61. Председник Републике  Судан Омар Хасан ал-Башир одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Судан.
62. Председник Туниске Републике  Бежи Каид Есебси одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Туниске Републике.
63. Председник Републике Уганде Јовери Мусевени одликован је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Републике Уганде.
64. Председница Централноафричке Републике Катарина Самба-Панза одликована је Орденом Републике Србије на ленти, за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Централноафричке Републике.
65. Председавајућа Комисије Афричке уније Нкосазана Дламини-Зума одликована је Орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Афричке уније.
66. Ерастус Мвенча одликован је Орденом српске заставе првог степена за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Афричке уније.
67. Припадници Министарства одбране и Војске Србије одликовани су следећим одликовањима: три Ордена белог орла са мачевима другог степена, деветнаест Ордена белог орла са мачевима трећег степена, два Ордена за одбрану и безбедност првог степена, десет Ордена за одбрану и безбедност другог степена, тридесет осам Ордена за одбрану и безбедност трећег степена, једна златна медаља за заслуге, седам сребрних медаља за заслуге, три златне медаље за ревносну службу и  двадесетпет сребрних медаља за ревносну службу.
Припадницима Министарства одбране и Војске Србије одликовања ће бити уручена на Дан Војске Србије, 23. априла 2016. године.
Милан Петковић
Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh