• Gradovi

  Srbi često idu kod lekara

  Švedjani i Kiprani kod lekara idu manje od tri puta godišnje u proseku, gradjani Srbije čekaju ispred ordinacija osam a Slovaci i Madjari više od deset puta godišnje.

  Kod zubara najčešće idu Holandjani, u proseku dva-tri puta godišnje, u Srbiji se na pregled ide jednom u godinu i po dana a Rumuni, Kiprani i Portugalci posete zubara jedva jednom u dve ili više godina.

  Evropska statistička služba objavila je da je u 2014. godini prosečan broj poseta lekaru u EU bio izmedju četiri i devet pri čemu je u Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Madjarskoj bio iznad tog proseka.

  Objavljeni su i podaci za zemlje na putu ka EU koji pokazuju da je svaki gradjanin Makedonije, Crne Gore i Turske išao kod lekara u proseku sedam-osam puta godišnje, što je na nivou Srbije. Lekare najmanje posećuju Albanci, prosečno dva puta godišnje.

  U većini članica EU veći je udeo populacije koja ide kod lekara opšte prakse nego onih koji se obraćaju specijalistima.

  Eurostatovi podaci potvrdili su i da žene češće od muškaraca idu kod lekara a razlike, kada je reč o lekarima opšte prakse, idu od gotovo deset procentnih poena u Španiji, Poljskoj, Madjarskoj, Bugarskoj i Slovačkoj do tri poena u Nemačkoj.

  Gledano prema starosnim grupama, u većini članica EU kod lekara najredje idu mladi od 15 do 24 godine i oni izmedju 25 i 34 godine a najčešće stariji od 75 godina. Slična je situacija i kada se radi o lekarima specijalistima.

  Posete lekaru po stanovniku uključuju konsultacije u ordinacijama, kućama pacijenata, bolničkim ambulantama.

  Istovremeno Evropljani mnogo redje idu kod zubara u šest članica EU u proseku jednom u godinu ili dve dana a u većini ostalih jednom do dva puta godišnje pri čemu u Holandiji 2,6 puta godišnje po stanovniku.

  Gradjani Srbije, prema Eurostatovim podacima, kod zubara idu jednom u godinu i po dana, a Makedonci i Turci na svake dve godine.

  I kod zubara češće idu žene nego muškarci a gledano prema starosnim grupama, mladji idu mnogo češće od starijih.

  Istraživanja pokazuju i da kod psihologa ide više žena nego muškaraca, osim u Bugarskoj i Rumuniji gde je udeo ujednačen. Najveća razlika je u Češkoj, gde je psihologa posetilo više od dva puta više žena nego muškaraca.

  Psihologu se najčešće obraćaju sredovečni dok istovremeno fizioterapeute najviše posećuju stariji.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com