Gradovi

Srbi na Kosovu strahuju od eskalacije nasilja i pogroma

KOSOVSKA MITROVICA – Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić zatražio je od međunarodne zajednice da predupredi eskalaciju nasilja na Kosovu gde je, kako je ocenio, bezbednosna situacija zabrinjavajuća.

Jevtić je u emisiji „Sporazum“ rekao da Srbi ne žele da im se ponovi martovski pogrom iz 2004. godine i da je više nego očigledno da je trenutna bezbednosna situacija na Kosovu zabrinjavajuća.

Iincidenti koji su se dešavali u sredinama gde žive Srbi povratnici pokazuju da će krhka situacija u pravoj meri i najčešće pogoditi one koji su najraniviji, kazao je Jevtić i podsetio na dešvanja iz 2004. godine i martovsko nasilje.

„To je ono što ne želimo da nam se opet ponovi, ne želimo da nam se dogodio pogrom. Na to upozoravamo naše partnere u Vladi Kosova ali i međunarodnu zajednicu od koje tražimo da se uključi i predupredi eskalaciju nasilja na ulicama Prištinie ali i u sredinama u kojima žive Srbi“, rekao je Jevtić.

U emisiji „Sporazum“ govorio je i predsedavajući Savetodavnog veća za zajednice Kosova Darko Dimitrijević koji je rekao da izostaju kaznene mere za vinovnike incidenata koji ostaju na slobodi, nekažnjeni, što je, kako je kazao, loša poruka svima.

„Sve se uglavnom svodi na osude incidenata, na pomoć porodicama žrtava incidenata ali kada su u pitanju konkretne mere one izostaju, izostaju konkretne akcije“, rekao je on.

Dimitrijević je kao problem naveo to da u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji ima veoma malo Srba pripadnika Kosovske policije.

On je kazao da u Goraždevcu koji je većinski srpska sredina, od 20 policajaca, samo dvojica su Srbi, da je Srbin komandir podstanice otišao u penziju i da je na njegovo mesto došao novi policajac koji nije iz redova srpske zajednice.

Šef posalničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova Slavko Simić osvrnuo se u istoj emisiji na nedavno skravljenje hrama Hrista Spasa u Prištini, kada su pojedinci urinirali u ovom objektu SPC, obećavši aktivnosti u pravcu zaštite hrama.

„Sigurno je da ćemo učiniti sve da stvorimo dodatne preduslove kako bi se najpre hram Hrista Spasa zaštitio, sigurno da ćemo stvoriti uslove da taj hram bude ograđen jer je za Albance to običan objekat a za nas sveti hram jer su temelji tog hrama osveštani“, rekao je Simić.

Sigurno je da ćemo u narednom periodu stvoriti preduslove kako bi hram zaživeo, kako bi u njemu što pre bila služena prva služba, kako bi bio obavljen prvi pričest i kako bi Priština dobila pravi sjaj, na način što će u centru grada postojati katedrala, džamija ali i velelepni pravoslavni hram, rekao je Simić.

Emisija „Sporazum“ emitovana je televizijama na Kosovu koje program emituju na srpskom jeziku i na radijskoj „Kosma“ mreži.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh