BG

SRBIJA BUDNA U NOĆI MUZEJA

Laboratorija za antropologiju Noc muzeja 2017

Postovaoci kulture i Noći muzeja nisu spavali prethodne noci.

Treće majske subote, šetalo se bez umora, s osmehom na licu i željom za upijanjem novog, neispričanog i još neotkrivenog. Noć muzeja, 14. po redu, probudila je Beograd i još 43 grada i mesta Srbije.

Zvukom fanfara sa Vojnog muzeja na Kalemegdanu počela je 14. beogradska Noć muzeja.

Tradicionalno veliko interesovanje bilo je upravo za ovaj muzej koji je u Noći muzeja prikazao izložbu o tome kako su živeli obični ljudi u u vreme Velikog rata, kroz istorijski osvrt na svakodnevni život običnog čoveka tokom turbulentnih vremena.Beograd 20.05.2017 - Noc muzeja, ruski dom

Zemlja partner ovogodišnje Noći muzeja, Republika Koreja donela je u Srbiju pravi praznik za oči – prelepi splet tradicije, mode i umetnosti pretoćen u glamurozne svečane haljine.

Ručno šivena korejska narodna nošnja, hanbok, koja je prošle godine bila izložena u Luvru viđena očima korejske umetnice He Sun Li, predstavljena u Noći muzeja u Parobrodu bila je hit 14. Noći muzeja.

Izložba u Ruskom domu, posvećena Bulgakovu sa 35 radova ruske umetnice oduševila je ne samo fanove romana nad romanima „Majstor i Margarita“ već i one koji su se prvi put sreli sa ovim piscem.

Parobrod Noc muzeja 2017Umetnica Jelena Martinjuk, koja je bila gošća Noći muzeja i Beograda, priznala je da nije očekivala takvo interesovanje i pažnju koju je dobila, kako od publike tako i od medija za svoje foto-radove.

Deo Viasat History neispričanih priča, Laboratorija za antropologiju Instituta za anatomiju, inače ekskluzivno otvorena za javnost samo u Noći muzeja, oduševila je publiku drevnim urgentnim centrom koji je predstavio autentične rimske hirurške instrumente, paleopatološke kolekcije i u njima kosti stare nekoliko vekova, povrede na kostima iz perioda antike, srednjeg veka i Drugog svetskog rata.

Doktorova kula, najstarija psihijatrijska ustanova u regionu, bila je savršeno mesto za posetioce Noći muzeja koji su rešili da ove majske večeri zavire u lične priče dva velikana koji su život posvetili proučavanju ljudske psihe – Frojdu i Jungu.Kinoteka Noc muzeja 2017

Na košarkaškim terenima KK Crvena zvezda do 1 iza ponoći se plesalo na mts plesnom podijumu koji je u život vratio plesnu groznicu ranih 60-ih i brilijantin na Mali Kalemegdan. Veselo je bilo i u Jevrejskoj opštini gde je predstavljen legat Miše Blam i gde je celo veče bilo posvećeno džezu i to kroz džem sešne.

Priliku da se „vrate u budućnost“ imali su i posetioci Konaka kneginje Ljubice, gde je predstavljena istorija Beogradskog sajmišta – mesto na kome je prikazana prva televizijska emisija, na koje se išlo da vidiš i da budeš viđen.

Doktorova kula Noc muzeja 2017Svoju osamdeset godina dugu istoriju, ekskluzivno u Noći muzeja, predstavio je Beogradski sajam i to sveobuhvatnom izložbom o „mestu koje je video ceo svet“, „krivi toranj beogradski“, kako je nazivana Crkva Sv. Ante Padovanskog, bio je jedna od najposećenijih lokacija u beogradskoj Noći muzeja a o susretima Karađorđevića i Nikole Tesle posetioci su slušali u magičnom ambijentu Dvora.

U okviru Moja Kravica Milkshake Dečje ture, najposećenije lokacije bile su Paviljon Cvijeta Zuzorić i Anatomski muzej Veterinarskog fakulteta. Svi oni koji su se odlučili na „podvodno druženje“ u Noći muzeja posetili su Javni akvarijum i tropikarijum i zastali, da se slikaju pored životinja i nahrane pirane.

Na 20 lokacija u Nišu održana je 14. Noć muzeja a među najposećenijim bio je Narodni muzej Niš koji je predstavio impresivnu kolekciju srpskog slikarstva i tako predstavio dela Paje Jovanovića, Stevana Todorovića, Đorđa Krstića, Uroša Kneževića i drugih velikih slikara.Beogradska sinagoga Noc muzeja 2017

Svih 19 lokacija u Subotici, bilo je ispunjeno posetiocima 20. maja a najveće interesovanje izazvala je priča o simbolima ovog grada koji su predstavljeni u tehnici slame. Bunjevačke sobe i dečja lutkarska opera obeležiće Noć muzeja u ovom vojvođanskom gradu.

U skladu sa temom ovogodišnje manifestacije „Velike i male revolucije“ u čačanskom Domu kulture predstavljena je izložba kostima posvećena velikim ličnostima revolucija autora Borisa Čakširana. Rekonstrukcijom odeće i uniformi iz domaćih filmova i serija predstavljeni su Franc Ferdinand i Sofija Čotek, Draga Mašin, Dositej Obradović, grof Vrangel i princ Rastko Nemanjić.

Muzej grada u Bačkoj Palanci u Noći muzeja kroz veče poezije, dečji maskenbal, izložbu izuma koji su promenili svet, postavku dečjih instrumenata i koncert KUD Abrašević obeležio je 14. Noć muzeja.

Senjski Rudnik je u Noći muzeja predstavio Muzeju ugljarstva u kome je priređena izložba posvećena ženama u rudnicima, nekad i sada. Od brižnih supruga i majki, koje svakodnevno svoje muževe i sinove ispraćaju na najteži i najopasniji posao u utrobu zemlje, žene kao stub porodica i njihov lični čvrst oslonac, predstavljene su i one najhrabrije koje su i same bile rudarke.

Od 17 časova pa sve do 1 iza ponoć u Srbiji su u Noći muzeja šetali posetioci 43 grada i mesta Srbije, ali i 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja.

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja.

Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.

Prijatelj 14. Noći muzeja je mts, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, Bambi, Moja Kravica Milkshake i štamparija Grafix.

Noć muzeja se iskreno zahvaljuje publici i medijima na velikoj podršći i poručuje: Vidimo se sledeće godine kada ćemo zajedno ispričati nove neispričane priče jubilarne 15. Noći muzeja!

 

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh