Politika

Srbija će ovako očitati bukvicu Tribunalu

Rasim LjajićFoto: TANJUG / RADE PRELIC / tjRasim Ljajić


„Do 15. marta ćemo imati mogućnosti da ukažemo na sve nelogičnosti koje su pratile čitav ovaj predmet. Ja se dugo bavim (Haškim) tribunalom i ovo je prvi slučaj gde Srbija ničim nije doprinela da se dođe u ovakav ćorsokak“, kazao je Ljajić koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kako je naveo, sve što je Haški tribunal radio u ovom slučaju bilo je pogrešno.

Presuda 31. marta

Haški tribunal saopštio je da će 31. marta izreći presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju i naložio Srbiji da preduzme sve mere da obezbedi prisustvo optuženog izricanju presude. Šešelj koji je u novembru 2014. privremeno oslobođen do izricanja presude izjavio je više puta da neće dobrovoljno otići u Hag.

„Od činjenice da nema presude 12 godina, pa do puštanja na slobodu bez ikakvih garancija, do zahteva da se (lider SRS-a) Šešelj vrati, pa sada do naprasnog zakazivanja izricanja presude“, kazao je Ljajić za B92 i dodao da Srbija „tome ničim nije doprinela“.

Ljajić je dodao da će biti prilike da Srbija ukaže Haškom tribunalu na „sve te činjenice“.

Dodao je da od Vlade Srbije nisu tražene nikakve garancije za puštanje Šešelja na slobodu.

Ljajić je rekao da je Šešelj u pravu kada kaže da je izbačen iz Haškog tribunala i da su ga pustili na slobodu bez ikakvih uslova.

„Jedini uslov je bio da Šešelju ne izađemo pasoš… U odluci o puštanju na privremenu slobodu pisalo je da oni očekuju da se Šešelj dobrovoljno vrati na izricanje presude“, dodao je on.

Kako je naveo, Vlada Srbije ne zna da li će Tribunal imati razumevanja za zahtev Srbije da se izricanje presude odloži do posle izbora.

Činjenica je da se 20 dana pred izbore traži izručene jednog od učesnika u izbornom procesu“, kazao je Ljajić.

Dodao je da nijedan zvaničnik u Srbiji nikada nije rekao da „Srbija ne želi da izvršava međunarodne obaveze“.

VULIN: ŠTA SU DOSAD RADILI


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, izjavio je danas u Preševu da ne razume zašto Haški tribunal baš sada traži izručenje Vojislava Šešelja.

„Ja govorim kao ministar, ali to nije stav Vlade Srbije već moj lični stav. Ne razumem zašto to mora da se radi usred izborne kampanje, ne razumem zašto bi Hag pokušavao na ovaj način da učestvuje u srpskoj unutrašnjoj politici, što sigurno nije deo njegovog mandata“, rekao je Vulin.

„Ja ne razumem da ono što nisu radili 12 godina ne mogu da sačekaju 12 meseci ili koliko je potrebno, ako su 12 godina čekali na ovako nešto. Mislim da Hag mora da pokaže razumevanje o situaciji u kojoj se nalazi Republika Srbija“, izjavio je Vulin.

On je podsetio da je pre godinu dana, kada je Šešelj iz Tribunala došao u Srbiju, poručio Hagu da ga ne traže nazad.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh