Politika

Srbija ignoriše Hag: Mi da sudimo našim radikalima

srs,šešeljFoto: SRS

Srbija je Sudu u Hagu 2. februara poslala prvi izveštaj o naporima na njihovom hapšenju i izručenju u kojem se navodi da srpske vlasti i dalje čekaju odgovor predsednika Tribunala na pismo koje su mu poslale još 7. decembra prošle godine, piše beogradski dnevnik „Danas“.

U pismu mu sugerišu da razmotri mogućnost da Vjerici Radeti, Petru Jojiću i Jovi Ostojiću bude suđeno u Srbiji.

Optužnica od pre tri godine

Optužnica protiv troje radikala podignuta je još 30. oktobra 2012. godine, a Tribunal je sa nje skinuo oznaku poverljivosti tek 1. decembra prošle godine, pošto ih Srbija nije izručila u Hag. Šešelj je izjavio da vlast u Srbiji nema pravo da na silu izruči njegove saradnike u Hag „jer za to ne postoji nijedan pravni osnov“ i dodao da se oni neće dobrovoljno predati Tribunalu.

Haški tribunal optužuje Radetu, Jojića i Ostojića da su dvojicu svedoka koji su sarađivali sa haškim tužilaštvom „pritiskali“ da svedoče u odbranu lidera Srpske radikalne stranke /SRS/ Vojislava Šešelja, te ih primoravali da potpišu lažne izjave, davali im novac i nudili zaposlenje u SRS.

Sudsko veće, zaduženo za ovaj slučaj, zakazalo je za 10. februar raspravu o naporima Srbije da ovo troje radikala bude izručeno u Hag, a Srbija treba da pošalje „ovlašćenog i obaveštenog“ predstavnika ili predstavnike.

Prema Statutu Tribunala, Srbija je u obavezi da „sprovede hapšenje bez daljeg odgađanja“, a to što su srpske vlasti poslale pismo predsedniku ovog suda ne znači da su pravne obaveze Srbije „suspendovane“.

Hag ocenjuje da je neprihvatljivo to što Beograd nastavlja da ignoriše zahtev da uhapsi radikale.

Radeta je nedavno rekla da dobrovoljno nikad ne bi otišla u Hag, a ako bi se postupak protiv nje, ipak, vodio u Srbiji „što bi bilo kršenje Ustava“, učestvovala bi u njemu i dokazala nevinost po svim optužbama za koje je tereti Tribunal.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh