Gradovi

Srbija ima potencijal obnovljive energije u poljoprivredi

Srbija ima veliki potencijal izvora obnovljivih energija u poljoprivredi, zaključeno je danas na skupu najviših predstavnika nemačkih preduzeća iz ove oblasti.

BEOGRAD – Srbija ima veliki potencijal izvora obnovljivih energija u poljoprivredi, zaključeno je danas na skupu najviših predstavnika nemačkih preduzeća iz ove oblasti.

Na konferenciji u organizaciji bečke kompanije „Grimex“ i Privredne komore Srbije (PKS), predsednik Udruženja nemačkih malih preduzeća iz oblasti energetike (MEW) Valter Domhof ukazao je da su se države obavezale sporazumom o klimatskim promenama u Parizu na ispunjavanje ciljeva koji treba da vode ka preokretu u oblastu energetike.

„Neće biti lako za kratko vreme postići te ciljeve. Biće potrebno više vremena za prelazak sa fosilnih na obnovljive izvore energije nego što to danas vlade misle“, objasnio je on.

Domhof, u izjavi Tanjugu, naglašava da samo energijom od vetra ili sunca nije moguće imati održivu privredu, jer vetar ne duva stalno, kao što ni ne sija sunce stalno, zbog čega će i dalje biti potrebne elektrane.

Prema njegovim rečima, trenutni udeo obnovljivih energenata u Nemačkoj iznosi 12 odsto, a dug i skup put je da se u potpunosti pređe na obnovljive izvore energije.

Srbija, kako smatra, u poljoprivredi ima veliki resurst za proizvodnju biomase, i na tome može zasnovati svoj energetski preokret.

Međutim, on dodaje da su stari izvori i dalje jeftiniji, a za obnovljive izvore je neophodna subvencija, što nemačke poreske obveznice trenutno košta godišnje 25 milijardi evra.

Neophodno je, kako upozorava, prelazak na obnovljive energije uskladiti sa privredom, zbog održivosti konkurentnosti.

Direktor preduzeća „Verbio“, koje se bavi proizvodnjom energije iz poljoprivrdnih proizvoda, Klaus Sauter ističe da Srbija ima veliki potencijal u poljoprivredi.

On je objasnio da njegova kompanija koristi agrarne sirovine, to jest pretvara sve ono što poljoprivrednici proizvode u bioetanol, biodizel, bioetan, a sve to može pretvoriti u obnovljivi izvor energije.

„Naš fokus je da ostatke iz poljoprivrede, na primer slamu, koristimo za proizvodnju metana, a tako i energije. Prednost toga je da se stavraju dodatni izvori prihoda u ruralnim sredinama“, naglasio je Sauter za Tanjug.

On je rekao da kompanija „Verbio“ može zamisliti da dođe na srpsko tržište, ali da je za njeno angažovanje potrebno usvojiti neophodne zakone koji bi stvorili osnovu za poslovanje.

Fosilni energenti su veoma jeftini i cenovno ne mogu pobediti obnovljive izvore energije, zbog čega su i dalje dominantni, kazao je Sauter.

On ističe da, međutim, iako je proizvodnja energenata od poljoprivrednih sirovina skuplja, ona ima prednost jer sve „vrednost“ ostaje u zemlji, pošto se prerađuje domaća sirovina, koja se otkupljuje od domaćih poljoprivrednika.

Takođe spremnost da uđe na srpsko tržište ispoljio je generalni direktor grupacije „Oltanking“ Dan Fos.

On je Tanjugu kazao da njegova kompanija još nije aktivna u Srbiji, ali da vidi mogućnosti za ulazak na tržište.

„Imamo dobru procenu što se tiče mogućnosti srpskog tržišta“, rekao je Fos ističući da srpska vlada aktivno radi na uspostavljanju sistema zaliha energenata, što zahteva EU.

On je objasnio da njegova kompanija stavra infrastrukturu za skladištenje gasa, nafte, i da te kapacitete mogu koristiti svi, bez da „Oltanking“ ima vlasništvo nad proizvodima koji se skladište.

Ta aktivnost, uveren je, koristila bi i Srbiji u realizaciji potrebnog sistema za stavranje zaliha energenata.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh