• Društvo

  Србија је добила прву посланицу под хиџабом: Ко је Мисала Праменковић?

  Извор: Спутњик на српском, https://rs.sputniknews.com/politika/202008031123129584-srbija-je-dobila-prvu-poslanicu-pod-hidzabom-ko-je-misala-pramenkovic-milija-miletic/.

  Скупштина Србије данас је први пут добила посланицу под хиџабом. Реч је о др Мисали Праменковић, која је у парламент ушла на листи Странке правде и помирења Муамера Зукорлића.

  Проф. др Мисала Праменковић је рођена 1980. године, а ради као професор исламских наука у Медреси „Гази Иса-бег“. Потпредседница је Странке правде и помирења и као трећа на листи те партије данас је послала посланик у Скупштини Србије. Од маја 2016. била је одборница у скупштини града Новог Пазара.

  „Посебно ћу се залагати за права жена, деце, статус породице“

  У првој изјави од уласка у Скупштину рекла је да од свог мандата очекује да ће својим деловањем и залагањем оправдати поверење које јој је указано, преноси Блиц.

  „Наставићемо оно што су наши посланици у претходном мандату започели, ми смо странка континуитета, али ћу се посебно залагати за права жена, деце, статус породице“, рекла је за Б92.нет.

  Праменковићева је додала и да је свакако и раније требало да у Скупштини Србије буде посланица Бошњакиња.

  „Али је значајно и то што ја нисам једина“, закључила је она.

  И у ранијим изјавама наглашавала је заштиту и афирмацију породице, жене и детета као свој фокус у бављењу политиком.

  „Породица је основна, темељна ћелија друштва од чијег квалитета зависи квалитет и будућност саме заједнице. Жена је стуб породице и, у светој улози мајке, али и у другим породично-друштвеним улогама фактор је од чијег моралног и менталног квалитета зависи и квалитет заједнице. Због тога се у СПП-у и залажемо за достојанствен живот како мушкараца, тако и жена. Нажалост, чињеница је да неке проблеме, притиске и злоупотребе више осете жене него мушкарци. Жене као и мушкарци имају обавезу, али и право да подижу друштво, промовишу добро и све универзалне вредности. С друге стране, избегавају и одвраћају од свега што је лоше и то свако у складу са својим потенцијалима, могућностима, позицијама“, изјавила је једном приликом.

  Председник странке из које долази, Муамер Зукорлић, раније је изјавио да је Праменковић угледна професорка и мајка четворо деце, као и да је пример жене која је успела да усклади и породицу и каријеру и да буде политички активна.

  „То ће и за парламент Србије бити освежење и обогаћење“, оценио је Зукорлић.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com