Ekonomija

Srbija lider u Evropi po siromaštvu

Beograd rekaPortal „HowAfrica“ objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno država u kojima se živi gore i od afričkog proseka, po kojem je Srbija na četvrtom mestu, iza Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.

 Autori teksta upozorili su kako je za sve kriva recesija u koju je Evropa ušla još krajem 2008. godine, a čije su posledice osetile brojne zemlje starog kontinenta.

Ovako izgleda lista, sastavljena prema bruto domaćem proizvoda (BDP), a vrednosti su izražene u američkim dolarima:

Na 10. mestu je Rumunija ($18,635): gotovo 44 odsto stanovništva živi u u ruralnim predelima, a tamo vlada siromaštvo, 9. Rusija ($18,408) :pravi primer nejednakosti.

Dok nekolicina uživa u bogatstvu, milioni se guše u siromaštvu.

Hrvatska je osma ($18,314): zastrašujući je konstantni porast onih koji žive ispod praga siromaštva, 7. Belorusija ($15,633) : iako je u poslednje vreme zaustavljen dalji pad životnog standarda, još se teško živi, 6. Bugarska ($14,870): ne smatra se samo jednom od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, već i celokupnog Balkana.

Jedna od bivših jugoslovenskih republika, Crna Gora je na petom mestu ($11,800): iako se njihova primanja praktično zasnivaju na uslužnim delatnostima, Crna Gora u poslednje vreme čak beleži i lagani rast.

Dok je u 2003. godini onih koji žive ispod praga siromaštva bilo oko 12,2 posto, u 2010. taj procenat je pao na 6,6 odsto.

Srbija je na 4. mestu liste evropskih zemalja u kojima se živi gore i od avfričkog prioseka, sa bruto romaćim proizvodom (PDB od 11,553 dolara.

Obrazloženje je da su korupcija i loša infrastruktura rak rana Srbije.

Gotovo 1,3 miliona Srba živi u siromaštvu, ili jedva spajaju kraj s krajem, navedeno je na ovom portalu.

Slede, Makedonija, na trećem mestu najsiromašnijih zemalja u Evropi ($10,718): kao i u Rumuniji, i u Makedoniji je velik udeo stanovništva koji živi u ruralnim područjima.

Dve trećine stanovništva koji žive na selu su siromašni,2. Albanija ($9,903): zastarela i neefikasna infrastruktura najviše koče Albaniju u privlačenju stranih investicija, 1. Bosna i Hercegovina ($8,590): iako imaju veoma žestoku konkurenciju u okruženju, autori liste ističu kako je siromaštvo u Bosni i Hercegovini (čak i ako se uporedi s komšijskim zemljama) zastrašujuće.

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh