• Tv Program

  Srbija među najboljim zemljama za snimanje filmova

  BEOGRAD – Srbija se našla na sedmom mestu najboljih zemalja za snimanje filmova u autorskom pregledu Emili Bader na portalu „NoFilmSćool“, a u odeljku Istočna Evropa.

  U toj grupi prvo mesto u njenom odabiru zauzela je Estonija, a parametri za rangiranje zemalja bili su povraćaj novca, poreski podsticaji, nacionalni ili regionalni filmski fondovi i poreske olakšice ili odlaganja.

  U delu posvećenom Srbiji autorka teksta ističe da se u našoj zemlji propisani finansijski podsticaji odnose na 20 posto novca utrošenog u Srbiji, a da su zahtevi minimalni budžet od 340 hiljada američkih dolara za dugometražne igrane filmove, odnosno 57 hiljada američkih dolara za dokumentarna ostvarenja.

  Filmski centar Srbije podseća da su u poslednjih desetak godina u Srbiji snimani delovi ili značajni segmenti brojnih inostranih filmskih produkcija: „Zatamnjenje“, „Braća Blum“, „Human Zoo“, „Okrug 13: Ultimatum“, „Koriolan“, „Lokaut“, „Beži, maco, beži“, „Gavran“, „Černobiljski dnevnici“, „U tajnosti“, „Tri dana za ubistvo“, „Novembarski čovek“, „Everli“, „Novajlija“, „Uprkos snegu koji pada“, „Šuma“.

  Tu su i filmovi kojima tek sledi postprodukcija ili početak bioskopske distribucije na matičnim tržištima, poput ostvarenja „Mayhem“, „An Ordinary Man“, „Papillon“, „Tau“.

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com