Gradovi

Srbija na skoro pola puta u ostvarivaju rodne ravnopravnosti

Mihajlović: Prvi put imamo i rodno budžetiranje

BEOGRAD – Indeks rodne ravnopravnosti pokazao je da je Srbija na skoro pola puta u ostvarivanju rodne ravnopravnosti u odnosu na evropske standarde, a predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da je pred Srbijom još posla u oblasti ekonomskog osnaživanja žena i njihovog zapošljavanja.

Prema Indeksu rodne ravnopravnosti, koji je prvi put izračunat za Srbiju, a koji je danas predstavljen, Srbija je ostvarila rezultat od 40,6 poena od 100, dok je prosek u EU 52,9 poena.

Kako se navodi, najhitnije delovanje je neophodno u domenima rada, novca, znanja i vremena, što su oblasti sa niskim rezultatima i velikim jazom između polova.

Prema podacima, u Srbiji su žene ređe zaposlene sa punim radnim vremenom u odnosu na muškarce i njihov ukupni radni vek je kraći nego kod muškaraca.

Domen moći pokazuje bolje rezultate, usled kvota u skupštinama i veće zastupljenosti žena u Narodnoj banci, i to je jedini domen u kojem je Srbija rangirana više od polovine država članica EU.

Za domen unakrsne nejednakosti i nasilja indeks bi trebalo dodatno razvijati imajući u vidu ozbiljne probleme u vezi sa pozicijom žena različitih ranjivih grupa kao što su Romkinje, migrantkinje, žene iz ruralnih oblasti, samohrane majke…

Dobar učinak, kako je navedeno u izveštaju, primećen je u domenu zdravlja.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, rekla je da je pred Srbijom još posla u oblasti ekonomskog osnaživanja žena i njihovog zapošljavanja.

„Rezultati su najbolji u oblasti moći, i ne samo kada je reč o ženama u parlamentu, već i zbog toga što imamo ženu na celu NBS. Kada imate ženu na mestu guvernera, a to se smatra jednom od najmoćnijih institucija, Srbija ima povoljnu poziciju“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da se mora raditi na zapošljavanju i ekonomskom osnaživanju žena, jer kad ako one rade jednako kao muškarci i primaju istu platu za isti posao, može se govoriti o rodnoj ravnopravnosti i osnovi privrednog razvoja.

Ona je navela da je ponosna što je Srbija prva zemlja van EU koja koristi u statistici Indeks rodne ravnopravnosti, kao važan indikator koji treba da pokaže gde smo kada je rodna ravnopravnost u pitanju i na čemu još treba da radimo.

Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije, podsetila je da je u budžetu za ovu godinu po prvi put uvedeno i rodno budžetiranje u nekim segmentima.

„Neka nam je sa srećom ovaj indeks i da svaki naredni bude još bolji za žene u Srbiji“, poručila je Mihajlović otvarajući skup.

Inače, Indeks rodne ravnopravnost, koji je izračunat za 2014. godinu, i prati napredak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti i pruža ocenju stanja u domenima rada, novca, znanja, vremena, moći i zdravlja.

Inicijativu za izračunavanje indeksa rodne ravnopravnosti za Srbiju pokrenuli su Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost vlade, tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Republički zavod za statistiku, uz veliku podršku Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost u Viljnusu, koji je zvanični nosilac izrade Indeksa u EU.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh