• Gradovi

  Srbija otvara prva poglavlja-nova etapa u odnosu sa EU

  BRISEL – Srbija će danas na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti prva dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, čime će početi nova etapa u procesu evropskih integaracija naše zemlje.

  Srpsku delegaciju će na drugoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će biti otvoreno Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, i Poglavlje 35, posvećeno normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, predvoditi premijer Aleksandar Vučić.

  U delegaciji Srbije biće i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar finansija Dušan Vujović i šefica pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević, dok će EU predstavljati komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, šef diplomatije Luksemburga, zemlje koja trenutno predsedava Unijom, Žan Aselborn, i predstavnici zemalja članica EU.

  Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič rekla je Tanjugu, objašnjavajući proceduru međuvladine konferencije koja će biti održana u zgradi Evropskog saveta, da se prvo očekuju uvodna obraćanja učesnika, nakon čega će zvaničnici EU predstaviti svoje pozicije, Srbija izneti svoj stav, posle čega će uslediti i zaključne reči.

  Prema ocenama evropskih zvaničnika, međuvladina konferencija ne predstavlja samo tehničko otvaranje prvih poglavlja, već je reč o novoj fazi u procesu evropskih integracija Srbije, čije su reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i doprinos boljim regionalnim odnosima bili presudni za korak koji će danas biti načinjen.

  Komesar Han rekao je u četvrtak u Beogradu da otvaranjem prvih poglavlja tek počinje pravi posao i dodao da očekuje da će u prvoj polovini sledeće godine moći da budu otvorena i poglavlja 23 i 24, koja se tiču fundamentalnih prava.

  „Ovo je početak trke, a to može da bude jedna divna trka“, poručio je Han.

  Ta trka biće završena kad bude ispregovarano i zatvoreno svih 35 poglavlja u pregovorima sa EU, a premijer Vučić izneo je ambicioznu, ali, prema procenama ostvarljivu, prognozu da bi Srbija svoj posao u budućem procesu želela da okonča pre 2019, a da je onda na EU da donese odluku da prihvati Srbiju kao punopravnog člana.

  Vučić je rekao i da je Srbija apsolutno spremna za otvaranje prvih poglavlja, gotovo dve godine nakon formalnog pokretanja pristupnih pregovora sa EU.

  Premijer očekuje da se Poglavlje 32 brzo i zatvori, dok će, kako kaže, Poglavlje 35 biti vrlo teško i ostaće otvoreno do kraja procesa pristupanja Srbije EU.

  Da je Srbija učinila suštinski napredak, ali da joj sada, sa otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja, predstoji istinski naporan rad, poručuje i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister u intervjuu Tanjugu uoči konferencije.

  Mekalister je rekao da otvaranjem poglavlja EU praktično priznaje napredak koji je ostvaren i dodao da će Srbija, kad bude spremna, moći da postane članica EU.

  Prva međuvladina konferencija EU i Srbije, kao zvanični početak pregovaračkog procesa, održana je pre skoro dve godine, 21. januara 2014, u zgradi Evropskog saveta u Briselu.

  Tada je predstavljen plan rada, koji su odobrili najviši zvaničnici EU, a po kome će se pregovarati sa Srbijom, kao i pregovaračka platforma Srbije.

  U međuvremenu je Srbija napravila značajan napredak, obavljen je skrining, a otvaranjem prvih poglavlja, 32 i 35, u proces pridruživanja uvodi se nova dinamika i zapoÄŤinje konkretno usklađvanje i zakonodavstva, ali i celokupnog srpskog društva sa normama i tekovinama EU.

  Foto Tanjug, video/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com