• Gradovi

  Srbija otvorila još dva poglavlja u pregovorima s EU

  Srbija je danas otvorila poglavlja 7 (o intelektualnoj svojini) i 29 (o carinskoj uniji) u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom i time je otvoreno ukupno deset od 35 poglavlja, a dva su već privremeno zatvorena.

  Ministarka za evropske poslove Malte koja predsedava EU Helena Dali po završetku medjuvladine konferencije EU-Srbija u Luksemburgu izjavila je da je to potvrda napretka Srbije na putu ka Uniji i da „predstavlja povoljan znak o posvećenosti EU Zapadnom Balkanu“.

  Direktor za proširenje i susedsku politiku u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson rekao je da otvaranje novih poglavlja „pokazuje veoma jasno da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i realna“.

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministarkom Dali i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, Danijelson je istakao da je Srbija ostvarila dobar napredak.

  On je rekao da su poglavlja o intelektualnoj svojini i carinskoj uniji od bitne važnosti i podstrek za srpsku privredu koja se dobro integriše u tržište EU, na koju otpada dve trećine srpskog izvoza i uvoza.

  Danijelson i ministarka Dali su podvukli da Srbija mora ostvariti dodatne rezultate u vladavini prava i temeljnim slobodama, posebno kad je reč o pravosudju, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i u normalizaciji odnosa s Kosovom.

  Jadranka Joksimović rekla je da se reforme sprovode prevashodno zbog toga da srpskim gradjanima bude bolje, da se izgradi bolje društvo i dodala da se to odnosi kako na vladavinu prava, tako i na ekonomsko-socijalni boljitak i pospešenje životnog standarda.

  Srbija bi trebalo da do kraja godine otvori još nekoliko poglavlja, istakla je Jadranka Joksimović i rekla da Srbija „za četiri do pet godina može dostići spremnost da pregovara o ulasku u članstvo EU“.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com