Politika

Srbija pokrenula proces izručenja troje radikala!

Vjerica RadetaFoto: screnshot/youtubeVjerica Radeta

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

U redovnom izveštaju sudu, podnetom juče, pravni zastupnik Srbije Saša Obradović izvestio je raspravno veće da će „predmet u postupku za predaju optuženih, pošto je razmotren na poverljivoj sednici Vlade, biti hitno prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost“.

„Čim dobijem obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo rešenje u skladu sa Zakonom o saradnji, izvestiću o tome sekretarijat Tribunala radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred pretresnim većem“, napisao je Obradović u izveštaju koji je Tribunal danas objavio.

Zbog nesaradnje u ovom predmetu, Tribunal je u oktobru prošle godine Srbiju prijavio Savetu bezbednosti UN.

Optužnica protiv Jojića, Radete i Ostojića podignuta je još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapsio, iako je Tribunalov nalog za hapšenje dobio u januaru prošle godine.

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić „zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito“ dvojici svedoka u procesu protiv Šešelja.

Na zasedanju 10. februara, posvećenom naporima Srbije da nalog za hapšenje spovede, predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) pozvao je Srbiju da „bez odlaganja“ uhapsi i u Hag izruči troje radikala, konstatujući da Beograd ne sarađuje i ne čini ništa da nalog za hapšenje sprovede.

Obradović je tada uzvratio da Vlada Srbije mora da vodi računa o „političko-bezbednosnim aspektima“ saradnje sa Tribunalom, budući da smatra da „situacija od kraja 2014. nije nimalo jednostavna“, o čemu je sud, prema njegovim rečima, detaljno izvestila u poverljivim podnescima.

Optuženi Jojić, Radeta i Ostojić više puta su izjavili da se neće dobrovoljno predati Tribunalu, što je rekao i njihov lider Vojislav Šešelj, kome bi Tribunal 31. marta trebalo da izrekne presudu po optužnici za zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh