Politika

Srbija pred sankcijama zbog Srbijagasa?

Direktor Srbijagasa Dušan BajatovićFoto: Tanjug, Nemanja JovanovićDirektor Srbijagasa Dušan Bajatović

On je nakon sastanka u resornom ministarstvu, kome su prisustvovali i predstavnici „Srbijagasa“, na konferenciji novinarima saopštio da su članovi Energetske zajednice dobili obećanja da će to biti učinjeno do 1.jula.

„Ako se to ne dogodi do 1. jula onda ćemo mi na ministarskom savetu Energetske zajednice dati predlog za usvajanje sankcija protiv Srbije“, rekao je Kopač.

On je kazao da predstavnici Energetske zajednice „sumnjaju da je to i uz puno volje moguće“ i dodao da je do sada „rukovodstvo Srbijagasa to pitanje blokiralo“.

Ne vidimo nekih većih pomaka, a za ostala pitanja čekamo dalja obrazloženja i predloge Srbije, istakao je on.

Kopač je saopštio da je napravljena nova firma „na papiru“ , ali da ima jednog zaposlenog i ne izvodi nikakve delatnosti.

„To nije razdvanje pravno, ni na papiru, a ni u praksi“, rekao je.

Upitan o sankcijama ako se to ne učini do 1. jula, Kopač je objasnio da one mogu biti i simbolične, ali i ozbiljne- finansijske.

„Simbolične su – moguća zabrana glasanja na sastancima Energetske zajednice, uskraćivanje nadokada troškova dolaska na sastanke Energetske zajednice i to je suma od 30.000 do 40.000 evra godišnje“, rekao je on.

Što se tiče ozbiljnijih sankcija, moguće je uskraćivanje evropskih sredstava iz IPA fondova Srbiji za oblast energetike, upozorio je Kopač.

Kopač je kazao, da pored „Srbijagasa“ postoji više otvorenih pitanja koja sprečavaju otvaranje pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oblast energetike.

„Dok se ta pitanja ne reše, verovatno neće biti vidljivog napretka u otvaranju poglavlja o energetici“, podvukao je Kopač.

On je naveo da se druga otvorena pitanja odnose na saradnju „Elektromreže Srbije“ sa Biroom za dodelu koordinisanih preograničnih kapaciteta u Podgorici, a sporna je tarifa od 40.000 evra koju treba platiti.

Sporno je i pitanje saradnje između EMS-a i KOSTT-a kao operatera na područuju Kosova.

U tom slučaju verovatno će doći do neke odluke, rekao je on i dodao da danas nisu donošeni nikakvi zaključci i da ce se pokušati u tome da se dođe do dogovora i rešenja.

Četvrto otvoreno pitanje odnosi se na zaštitu životne sredine, rekao je Kopač i dodao da se to odnosi na Direktivu o sumporu u gorivima.

Kako je kazao, Srbija već godinama ne poštuje direktive o minimalnom odnosno maksimalnom procentu sumpora u mazutu.

„Predlaže se da se to počne poštovati krajem 2019. godine što je za nas neprihvatljivo“, rekao je Kopač istucći da se za to mora naći kompromis.

Kako je kazao, Sekretarijat Energetske zajednice očekuje da u vezi svih otvorenih pitanja dobije od Ministarstva energetike i rudarstva, odnosno Republike Srbije, predloge koji će se dalji koraci preduzeti kako bi se prevažišli problemi.

„To su pitanja koja godinama nisu rešavana“, upozorio je Kopač.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh