Gradovi

Srbija se popravila po kvalitetu zdravstvenog sistema

KOPAONIK – Zdravstveni sistem Srbije se popravio 2015. za tri mesta u odnosu na 2014. kada je reč o kvalitetu i dostupnosti usluga za pacijente, izjavio je danas predsednik švedske organizacije „Health Consumer Powerhouse“ Arne Bjornberg.

Zdravstveni sistem Srbije je na 30. mestu u Evropi po Evropskom indeksu potrošača korisnika zdravstvenih usluga za 2015, koji je obuhvatio 35 država, a najveći napredak je imala u smanjivanju smrtnosti novorođenčadi, izjavio je danas predsednik švedske organizacije “Health Consumer Powerhouse” Arne Bjornberg.

“Srbija u proseku ima četiri smrtna slučaja na 1.000 novorođenčadi, što nije loš rezultat. Naravno cilj je da nema smrtnih slučajeva”, rekao je Bjornberg na plenarnoj sednici Kopaonik biznis forumu.

Indeks obuhvata 35 zdravstvenih sistema u Evropi, iza Srbije su ostale Bugarska, Rumunija, Albanija, Poljska i Crna Gora, dok su uspešnije Slovenija, Hrvatska i Makedonija.

Bjornberg je rekao da je Srbija napredovala i da je u 2015. imala 81 poen.

On je istakao da je Makedonija jedina zemlja koja je ukinula liste čekanja i da bi i Srbija, kako je rekao, trebalo da se ugleda na “svog mlađeg brata”.

“Takođe, Srbija je jedina zemlja u svetu gde farmaceutske kuće imaju isti profit bez obzira da li prodaju skupe ili jeftine lekove”, naglasi je on.

“Mogućnost pristupa nema nikakve veze sa finansiranjem. Mnogo je lakše operisati bez lista čekanja, koje ne štede novac već ga troše”, istakao je Bjornberg.

On je kazao da evropske zemlje mogu dosta da nauče od Holandije, gde pacijenti mogu da biraju gde će dobiti negu, što je takođe mnogo bolje nego u planiranim sistemima.

Bjornberg je podsetio da je Makedonija prva ukinula liste čekanja još 2013. godine i da je to jedina zemlja koja je tako nešto uradila.

On je dodao da se i pored posledica ekonomske krize zdravstveni sistem u Evropi poboljšavaju i imaju uzlaznu putanju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh