Politika

Srbija u Davosu: Kako ste mislili sa izbeglicama?

„Verujem da će EU pronaći zajednički imenitelj. Mi ćemo poručiti – ako treba da pomognemo Makedoniji još više, pomoći ćemo. Tamo već imamo 20 policajaca, a ako treba da damo još 100 ili 150, daćemo“, rekao je Vučić iz Davosa.

On je naveo da očekuje da čuje od Evrope da li želi da prima ekonomske migrante iz Maroka, Alžira i drugih zemalja.

O Merkel lepo, pa šta košta

Primetivši da je postala „moda“ da se po toj temi kritikuje nemačka kancelarka Angela Merkel, sa obrazloženjem da je trebalo da zauzme čvršći stav, Vučić je rekao da svi zaboravljaju da je podizanje zidova protivpravno, da ne predstavlja evropsko ponašanje, te da on neće učestvovati u takvoj kritici. „Mislim da je Angela Merkel radila najbolje što je mogla, i mnogi zaboravljaju ono što ću na svakom mestu ovde da kažem, ne zato što mi je to zbog bilo čega potrebno, već zato što je to fer da se kaže – da nije bilo Angele Merkel, pitanje je da li bismo mi na Balkanu sačuvali mir i stabilnost“, rekao je Vučić. Bez njene pomoći, kaže Vučić, pitanje je kako bi prošlo sve to sa emigrantskom krizom.

„Kažite nam i mi ćemo to da uradimo. Samo nam kažite da je to evropska politika. Samo nemojte da svi očekuju da se nešto desi, da niko ne sme nikome u lice ništa da kaže i da za sve bude kriva Angela Merkel“, naveo je Vučić.

On je istakao da se pokazalo da Srbija može da bude pouzdan partner i po pitanju migrantske krize koja postaje opsesivna tema za cijelu Evropu.

„Mi čekamo da nam Evropa kaže šta je njeno rešenje. Mi ćemo na solidaran, korektan i ljudski način da tretiramo izbeglice“, kaže Vučić.

On je rekao da je Merkelova radila najbolje što je mogla, te, da nije bilo nje, bilo bi pitanje da li bi na Balkanu bili sačuvani mir i stabilnost i šta bi se dešavalo sa emigrantskom krizom.

Vučić, koji će učestvovati na jednom od panela u Davosu, zajedno sa švedskim premijerom i nemačkim vicekancelarom, istakao je da je njegovo prisustvo na ovom forumu velika čast za Srbiju.

„Mislim da sam jedini sa zapadnog Balkana u Davosu, a mnogi su pokušavali da dobiju pozivnice od lidera. Ja nisam molio, a pozvan sam. To je velika stvar za Srbiju. I u istočnoj Evropi smo jedna od retkih zemalja koja je pozvana“, rekao je Vučić.

On je dodao da će imati bezbroj susreta sa kompletnom svetskom ekonomskom elitom, od predstavnika kompanija Mekinzi, Majkrosoft i Goldensaks, do veoma značajnog sastanka sa šefom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Sumom Čakrabartijem, kao i političke bilaterale.

„Verujem da ću se sresti sa bar 40 predsednika vlada i šefova država i da ćemo naučiti neke stvari. Imamo o čemu da govorimo kada je reč o Srbiji“, rekao je Vučić, dodavši da očekuje da u naredne četiri do pet godina Srbija bude bez ijedne godine recesije i da beleži godine dinamičnog rasta.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh