• Gradovi

  Srbija uz NATO štiti i ekonomske i političke interese

  BEOGRAD – Saradnja Srbije sa NATO-om važna je zbog zaštite njenih bezbednosnih, ekonomskih i političkih interesa, poručeno je danas na panelu posvećenom saradnji Srbije i NATO-a tokom drugog dana Treće beogradske NATO nedelje.

  Potpredsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Jovičić smatra da je Srbiji bitno da sarađuje sa NATO-om jer se i sama suočava sa pretnjama međunarodnog terorizma i izbegličke krize, a teži regionalnoj stabilnosti.

  „Srbija želi da bude lider u procesu regionalne stabilnosti“, rekao je on dodajući da Srbija teži uspostavljanju mira, stabilnosti i dobrosusedskih odnosa u regionu u kojima će, kako je istakao, biti takmičenja samo u ekonomiji i znanju.

  On je podsetio da je Srbija potpisivanjem Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) sa NATO-om olakšala međusobni tranzit trupa i podigla vojnu saradnju na najviši nivo do sada od 2000. godine, kao i da je ostvarila napredak u političkoj saradnji i diplomatskoj politici.

  Član predsedništva Liberalno demokratske partije Kenan Hajdarević smatra da je bezbednost Srbije, u vreme kada se suočavamo sa terorizmom i izbegličkom krizom, jedan od razloga da ona postane članica Alijanse.

  „Članstvo Srbije u NATO savezu značilo bi da je NATO garant njenih granica“, naglasio je on dodajući da bi za članstvo u Alijansi Srbija morala da reformiše svoje bezbednosne službe.

  On je istakao da pridruživanje NATO-u doprinosi stabilnosti na Balkanu i ubrzava proces evrointegracija, ali i povećava priliv direktnih stranih investicija.

  Međutim, kako je istakao predsednik resornog Saveta za odbranu Socijaldemokratske partije Konstantin Samofalov ključni problem u bezbednosnim integracijama Srbije je njena ekonomija.

  „Ako niste de ne samo EU nego i bezbednosne strukture, teško možete da se smatrate u potpunosti stabilnom zemljom, a samim tim imate negativan efekat na priliv stranih investicija“, rekao je on.

  Samofalov smatra da Srbija ne može sebi da priušti „luksuz“ da o svom eventualnom članstvu u NATO-u pristupa na emotivan način jer se tako, kako je naglasio, postavlja pitanje s kojim susedom nećemo biti u problemu kada smo sa svima ratovali.

  On je istakao id a Srbija ima razvijeniju međunarodnu vojnu saradnju sa zapadnim zemljama nego sa istočnim istakavši da zemlje koje su članice EU i NATO lakše rešavaju svoje probleme.

  Treća beogradska NATo nedelja održava se uz podršku NATO Odeljenja za javnu diplomatiju i Fondacije braće Rokefeler.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com