Gradovi

Srbija zgrožena presudom, razmotriti nastavak dijaloga

Srbija zgrožena presudom, razmotriti nastavak dijaloga

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zgrožena presudom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i da u takvoj atmosferi treba ozbiljno razmotriti da li treba nastaviti dijalog sa Prištinom.

„Moje lično mišljenje je da Srbiji Priština i međunarodna zajednica treba da pruže dodatna uveravanja da dijalog ima smisla. Lično mi se čini da u ovoj atmosferi nemamo o mnogo čemu da razgovaramo i da se sve svodi na ponižavanje Srbije, na dogovaranje sporazuma koji ostaju na papiru i ne sprovode se kada je reč o onome što je u interesu naše strane i o stalnom traženju ustupaka za Prištinu“, rekao je Đurić novinarima.

Đurić je upitao koji je smisao daljeg učestvovanja u duijalogu ako se ćutke i očigledno gaze svi dogovori koji su u interesu Srbije, a Prištini čine novi ustupci da bi se kao nevaljalom detetu stavilo do znanja da se od njega očekuje da učestvuje u tom procesu.

Srbija, kako je istakao, nema poseban interes da na taj način u takvom procesu učestvuje, osim ako njeno učešće znači da će iz tog procesa dobiti nešto za građane i zemlju.

Đurić je napomenuo da će svoje stavove preneti članovima Vlade Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću.

„Srbija ne sme da ostane nema na ovo što se danas dogodilo, vlada i premijer treba najhitnije da se izjasne o ovom događaju i smatram da je neophodno da ne žmurimo pred činjenicom da je ovom presudom udaren šamar čitavoj Srbiji, šamar pravu i pravdi, ali ne samo ovom presudom šamar Srbiji je udaren i odnosom Prištine prema dijalogu, prema sprovođenju sporauzma“, rekao je Đurić.

Priština je, prema njegovim rečima, pred očima čitave međunarodne zajednice, EU i svih držaava koje učestvuju u tom procesu, bacila pod noge sporazum o ZSO.

Đurić je istakao da je Srbija zgrožena presudom, da je ona simbol nepravde i gaženja elementarnih ljudskih i političkih prava Ivanovića, kao i pokušaj poniženja čitave Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Đurić dodaje i da vreme koje je odabrano za izricanje presude nije slučajno, a Srbija je tumači kao signal albanskoj strani u vidu ohrabrenja i podsticanja novim ustupcima da bi učestvovala u dijalogu, u kome inače ništa ne sprovodi od obaveza.

S druge strane, presuda ima za cilj da napravi veštački balans uoči formiranja Međunarodnog suda pravde za zločine OVK.

Đurić navodi i da će posledica izrečene presude biti da će jedan čovek biti talac devet godina, a njegova porodica talac nečije želje da se neko kratkoročno politički nagradi.

To je, istakao je, nemoralno i surovo i nema veze sa pravom i pravdom.

„Ovo nije bio sudski proces, već politički koji je rezultirao političkom odlukom. Ivanović nije osuđenik, nego talac“, rekao je Đurić, dodajući da je presuda Ivanoviću još jedan šamar Srbima sa KiM i uvreda za istinske žrtve na Kosovu i Metohiji.

Đurić je rekao i da je Ivanović postao igračka u surovoj igri marionetskog pravosuđa na Kosovu koje ne funkcioniše i koje u potpunosti u funkciji politike.

„To je politička poruka ne samo Srbima na Kosovu i Metohiji, već i Beogradu i Srbiji, ali i politickim predstavnicima kosovskih Alabanaca jer žele da uspostave veštački politički balans“, rekao je Đurić.

Upitan da li je Beograd reagovao na pravi način tokom postpuka, Đurić je rekao da je Beograd sve vreme uz Ivanovića i sve druge optužene.

„Mi jesmo sa našim ljudima na Kosovu, ali se ovde ne radi o pravu i pravdi, već o gruboj nepravdi, jer jedan covek treba da bude nečiji talac i da leži u zatvoru“, rekao je Đurić.

On je dodao da Ivanoviću pomažu vrhunski advokati, ali da ne postoje advokati koji bi mogli da pomognu u situaciji političke volje da se Srbija kazni i ponizi.

Preview

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC I JUBAZLAN JUSOF

Slide

MARKO DJURIC

Slide

MARKO DJURIC I JUBAZLAN JUSOF

MARKO DJURIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh