Gradovi

Srbijagas, EMS, Dipos u 2015. u plusu, Resavica u minusu 200 miliona dinara

BEOGRAD – Javna preduzeća Srbijagas, Elektromreža Srbije, Transnafta, ostvarili su u prošloj godini pozitivan poslovni rezultat, bolji od planiranog, dok je Resavica umesto planiranog plusa skliznula u minus i to čak od 200 miliona dinara, pokazali su preliminarni podaci Ministarstva privrede iz Izveštaja javnih preduzeća.

Srbijagas je, prema tim podacima, planirao da u 2015. neto rezultat bude minus od 6,7 milijardi dinara, ali je umesto toga, ostvaren plus od gotovo tri milijarde, odnosno procenjeni neto rezultat veći je od plana za 9,72 milijarde dinara.

Elektromreža Srbije je planirala da prošlu godinu završi u plusu od oko 1,5 milijardi dinara, ali je procenjeni dobitak za 1,6 milijardi veći od planiranog i iznosi 3,16 milijardi dinara.

Generalni direktor EMS-a Nikola Petrović objašnjava da je odličan poslovni rezultat u 2015. posledica rada svih zaposlenih, ali i toga što je to javno preduzeće uspelo da poveća prihode i ujedno smanji rashode.

“Ostvarena je neto dobit za 1,6 milijardi dinara veća od planirane, a na to je uticalo povećanje prihoda od alokacija i ITC mehanizama, odnosno mehanizama za kompenzaciju tranzita električne energije između evropskih operatera prenosnog sistema. Takođe, zaslužna je i racionalizacija poslovnih rashoda”, rekao je Petrović u izjavi Tanjugu.

Najznačajnije uštede su, naveo je prvi čovek EMS-a, ostvarene kod troškova održavanja, nabavke električne energije za pokriće gubitaka u prenosu i troškova balansiranja sistema.

Transnafta je, prema preliminarnim podacima, planirala za prošlu godinu neto dobit od 65 miliona dinara, a ostvarila je tri puta više, 166,6 miliona dinara.

Dipos , koji inače nije javno preduzeće, već društvo kapitala – d.o.o. i bavi se iznajmljivanjem i održavanjem državnih nepokretnosti, takođe je zabeležilo bolji rezultat od očekivanog.

Dipos je imao plan da u 2015. bude u plusu 124 miliona dinara, a dogodilo se to da je procenjeni neto rezultat 171,6 miliona dinara. Dakle, kad se podvuče crta, neto dobitak je za 47,5 miliona dinara veća od planirane.

I direktor Diposa Đoko Krivokapić, kao i njegov kolega iz EMS-a ističe da je za odličan rezultat na prvom mestu zaslužan timski rad svih zaposlenih, što je dovelo do većih prihoda i nižih rashoda nego što je prvobitno planirano.

“Rezultat je dobar, naplata je povećana, a troškovi su smanjeni”, rekao je Krivokapić Tanjugu.

JP Putevi Srbije, kako stvari stoje, nije izašlo iz minusa, ali je taj minus ipak manji od očekivanog. Naime, plan za 2015. je bio da neto rezultat bude minus 9,5 milijardi dinara, a on je, prema preliminarnim podacima iznosio 9,1 milijardu. Smanjen je za oko 408 miliona dinara.

Loš rezultat, lošiji i od plana, u 2015. zabeležila je Resavica. Plan je bio da ovo JP godinu završi u skromnom plusu od oko 14,78 miliona dinara, a neto rezultat je minus od oko 200 miliona.

Kada je reč o rezultatima Službenog glasnika i Zavoda za udžbenike, navedeni su, za razliku od ostalih, bruto rezultati. Tako je u slučaju Službenog glasnika procenjena bruto dobit za 2015. 24,3 miliona dinara veća od planirane, te iznosi 31,8 miliona. Zavod za udžbenike je ostvario bruto dobit 69,9 miliona dinara, što je za 2,8 miliona dinara manje od plana.

Foto Tanjug, O. Toskić/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh