Politika

Srbiji još 40 miliona $ za prihvat izbeglica

UN Ujedinjene nacijeFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Plan koji pokriva istočno-mediteransku i zapadno-balkansku rutu, objavljen je juče u Ženevi pod pokroviteljstvom UNHCR i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i poziva na pružanje pomoći Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Turskoj u rešavanju potreba izbeglica i migranata tokom ove godine.

Donatori vlade,građani,fondacije,kompanije…

Šef predstavništva UNHCR u Beogradu Hans Fridrih Šoder ocenio je da je taj plan značajan zato što će uputiti donatore na specifične oblasti u kojima je potrebna pomoć. On je rekao da su među donatorima vlade iz svih delova sveta, građani, fondacije, privatni sektor… Takođe je rekao da su agencije UN u 2015. godini odlično sarađivale sa vlastima u Srbiji i izrazio nadu da će se to nastaviti u ovoj godini.

Stalni koordinator UN u Srbiji, Irena Vojačkova-Solorano, predstavljajući plan u Beogradu, rekla je da je pomoć obezbeđena tim planom uključuje humanitarnu pomoć i pružanje srednjoročne razvojne podrške Vladi Srbije za odgovor na potrebe izbeglica i migranata u oblasti zaštite, obrazovanja, hrane, zdravstva i ishrane, logistike i skloništa, čišćenja i podrške lokalnim zajednicama.

„Primena ovog Plana iziskuje punu operativnu saradnju vlada i agencija UN, kao i nevladinih organizacija“, istakla je ona.

Kako je navela, cilj Plana je nadogradnja postojećih kapaciteta vlada kako bi se obezbedila zaštita migranata i izbeglica i pristup dugoročnim rešenjima.

Solorano je, odgovarajući na pitanja novinara rekla da je plan zasnovan na iskustvu iz 2015. godine, te da će se videti kako će se situacija razvijati.

Što se tiče iznosa koji je predviđen za pomoć drugim zemljama u regionu, ona je rekla da plan još nije finalizovan i da na to pitanje ne može da odgovori.

Solorano je otvarajući sastanak za partnere i donatore koji je usledio nakon predstavljanja Plana za Srbiju, rekla da su juče u Ženevi pokretanju regionalnog plana prisustovale mnoge donatorske zemlje koje su došle da se informišu o potrebama zemljama duž zapadnobalkanske rute u rešavanju hitnih humanitarnih i srednjeročnih razvojnih potreba izbeglica i migranata.

„Ovo je bila i izuzetna prilika da se pohvali i saradnja agencija UN sa Vladom Srbije, kao i sa organizacijama civilnog društva“, rekla je ona.

Šef predstavništva IOM u Srbiji Lidija Marković ukazala je da je plan operativni okvir za koordinisanje aktivnosti, ali da uključuje i konkretne mere za podršku migrantima i izbeglicama.

U sprovođenje aktivnosti predviđene planom uključene su UNHCR i IOM, UNICEF, UNDP, UNFPA, UNWomen, OHCHR, UNOPS, WHO, WFP, kao i 11 međunarodnih i sedam domaćih NVO.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh