• BG

  Србију жели да напусти половина популације између 15 и 29 година

  Србију тренутно жели да напусти готово половина популације између 15 и 29 година, без идеје о повратку, изјавио је данас продекан за сарадњу са привредом Економског факултета у Београду Драган Лончар.

  „У наредним годинама земљу би могло да напусти и до 25 одсто школоване и млађе популације”, казао је он на форуму Српске асоцијације менаџера (САМ) „Како задржати младе у Србији”, преноси Бета.

  Лончар је додао и да је Србија по индикатору „капацитет за задржавање талената” на 134. позицији, а по индикатору „капацитет за привлачење талената” на 132. позицији од укупно 137 земаља, што је показало истраживање Светског економског форума (WEF).

  На скупу је речено и да је према подацима OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) од 2000. године из Србије је отишло више од 650.000 људи, највише младих.

  Истраживање Министарства просвете из 2018. године, међу 11.013 студената, показало је да 25 одсто студената жели да настави школовање у иностранству, а од тог броја њих 66 процената жели да настави тамо да живи.

  „Тема одлива мозгова из Србије данас је актуелнија као никада пре, посебно јер су процене да сваке године нашу земљу напусти најмање 35.000 људи, у потрази за бољим стандардом и перспективом. Зато је Српска асоцијација менаџера одлучила да покрене серију дискусија са привредницима, државним институцијама и факултетима у жељи да истакнемо важност да свако у својој сфери, преузме одговорност и да покуша да креира услове за бољи живот и рад младих људи у Србији”, изјавила је извршна директорка САМ-а Јелена Булатовић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com