Novosti online

Срећа се игра на Београдском фестивалу игре

Под слоганом „Срећа се игра”, јуче је у Народној скупштини Републике Србије најављен 13. Београдски фестивал игре који ће се у нашој престоници, као и у Новом Саду, одржати од 19. марта до 10. априла, уз подршку компаније Вип мобајл.

Манифестацију је прво најавила председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић, потом министар културе Иван Тасовац, амбасадор Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, градоначелник Београда Синиша Мали, и директор компаније Вип мобајл Дејан Турк. Значај фестивала истакли су и амбасадори земаља учесница.

Аја Јунг, директорка манифестације, овим поводом је истакла:

– Ове године на БФИ учествује 14 компанија из 13 земаља са укупно 23 кореографска дела. Око 400 учесника главног програма стиже у наш град, а очекујемо више од 20.000 посетилаца из земље, региона и света. Прошле године смо установили награду „Јован Ћирилов”, коју ћемо 24. марта уручити Јиржију Килијану, првом лауреату.

Под високим покровитељством Министарства културе у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, сарадњу настављамо са градом Београдом и покрајинским секретаријатом за културу Војводине.

На БФИ ћемо гледати трупе попут Холандског плесног театра или Балета Рима, до најмлађе европске трупе која се појавила недавно на светској сцени, а то је Национална компанија Малте. Француски кореограф Анжелин Прељокаж отвориће манифестацију.

Председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић нагласила је да је фестивал прерастао у престижну манифестацију која осваја нову публику и помера уметничке границе.

– Оснивач и директорка фестивала Аја Јунг успела је да својом идејом и неизмерном енергијом и ентузијазмом успостави тај фестивал као традиционалну манифестацију, оценила је Гојковићева.

Иван Тасовац, министар културе и информисања, овим поводом обратио се новинарима речима:

– Када је култура у питању, да ли се у Србији срећа игра, како нам поручује овогодишњи слоган Београдског фестивала игре, или се пак игра на срећу? Висок ниво уметничких достигнућа овог фестивала, креативност и увежбаност сваке трупе и сваког појединачног балетског играча који овде наступају, завидан међународни реноме Аје Јунг и њеног тима, са којим већ 13 година реализује овај фестивал, потврда је, коју нико и нигде не може да оспори, да свуда на свету, ако имате визију, ако сте спремни на мукотрпан рад, ако се не плашите одрицања, оспоравања, похвале и покуде, ако сте посвећени свом послу, ако вам није увек неко други крив, ако не очекујете да увек неко други решава ваше проблеме и ако сте спремни да се залажете за своје идеје и да се борите за своје снове, без обзира на напор који то изискује – успех вас сигурно неће заобићи.

Министар је додао да за оне који нису спремни на такву врсту посвећености „а ту мислим пре свега на разне мргуде и мргуткиње који неуморно анализирају ситуацију у Србији и објашњавају како овде ама баш ништа не ваља” – постоји алтернативно решење у виду игара на срећу.

Београдски фестивал игре у Сава центру 19. марта отварају комади „Пуцај на месец”, „Врата која недостају” и „Stop-Motion ”, које изводи Холандски плесни театар, компанија са традицијом дужом од пет деценија и играчима јединственог уметничког израза.

Љубитељи уметничке игре уживаће у атрактивним делима компанија „Complexions” из Њујорка, „Ла Веронал” из Барселоне, „420PEOPLE” из Прага, Димитриса Папајоануа из Атине, Кристијана Ингимарсона из Копенхагена и многих других.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh