Svet

„Srećan rođendan, predsednice!“

Šta je pogrešno čuo prvi hrvatski obaveštajac

* Zdravko Mamić je organizovao proslavu rođendana Kolinde Grabar Kitarović i o tome su njih dvoje razgovarali u kontaktu koji je zabeležila Sigurnosno obaveštajna agencija. Tako je šef SOA Dragan Lozančić izgubio posao

Autor: R. Ćirković

Zagreb – – Od juče bivši izvršni direktor Dinama Zdravko Mamić organizovao je proslavu rođendana predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i o tome su njih dvoje razgovarali u kontaktu koji je, prateći Mamića, a ne predsednicu, zabeležila Sigurnosno obaveštajna agencija Hrvatske. Tako je šef SOA Dragan Lozančić izgubio poverenje predsednice Hrvatske i dobio njen potpis pod rešenje o njegovom smenjivanju sa te delikatne funkcije. Tako spekulišu hrvatski mediji, dodajući priči sve nove i nove detalje iz obaveštenih i obaveštajnih izvora pa obaveštajne službe suseda mogu samo da se raduju, smatra hrvatski stručnjak za bezbednosna pitanja Vlatko Cvrtila.

U rešenju koje postaje punovažno tek kad ga potpiše i hrvatski premijer Tihomir Orešković, predsednica je Lozančiću na teret stavila kršenje zakona, pa su se u javnu raspravu o obično tajnim stvarima uključili i viđeni hrvatski advokati na čelu sa Antom Nobilom. On je u razgovoru za N1 upozorio da šef SOA, ukoliko bude otpušten zbog kršenja zakona, ne može više dobiti posao u hrvatskoj državnoj službi, a to znači da će biti izbačen na ulicu te postati tempirana bomba i poželjna meta konkurentskim obaveštajnim službama!? Nobilo tvrdi i da ne postoji zakonska obaveza šefa SOA da predsednicu obaveštava o praćenjima i pun je hvale za Lozančićev rad: jasno je da je SOA obrađivala one arbitražne sudije iz graničnog spora sa Slovenijom i da je Lozančić samo to uradio, „napravio je strašnu stvar za Hrvatsku“, kaže Nobilo.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković se još ne oglašava i izvori hrvatskog portala 24 sata tvrde da je ljut i ponižen nakon što ga je predsednica stavila pred svršen čin u stvari o kojoj je trebalo ravnopravno da odlučuju, pa će odlaganjem potpisa na mesec dana predsednici pokazati da nije njena marioneta. Tako tvrde izvori „24 sata“ navodno iz okruženja premijera. Nema najava da bi premijer konflikt s Pantovčakom, gde stoluje predsednica, mogao da zaoštri tražeći u ovom slučaju pomoć Hrvatskog sabora, iako Nobilo misli da bi tako postigao da ovaj slučaj dodatno ne oslabi nego ojača njegovu premijersku poziciju. Ovako će ojačati poziciju predsednice, koju su već optužili za ambiciju da postane mali Franjo Tuđman u sistemu u kome predsednik nema velika Tuđmanova ovlašćenja. Jer, šef obaveštajne službe mora da uživa poverenje obe grane izvršne vlasti, a gubljenje poverenja jedne je dovoljan razlog za odlazak.

Lozančić će očito šef SOA ostati još koji dan, ali nema šanse da svoju funkciju zadrži do kraja mandata. Iako se Hrvatska podelila na njegove pristalice i protivnike.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh