Politika

Srpska deca iz Hrvatske posetiće Beograd

Srbija Hrvatska Srbi Hrvati zastavaFoto: iStock

Prema Vesićevim rečima, prva akcija podrazumeva boravak većeg broja srpske dece iz Hrvatske u Beogradu.

To je boravak koji traje sedam dana, koji će biti sproveden tokom leta i u okviru koga će ta deca na sedam dana dolaziti u Beograd i obilaziti državne institucije i druge znamenitosti u glavnom gradu i okolini i na taj način oni će jačati svoju vezu sa maticom i nacionalni identitet„, rekao je Vesić novinarima nakon sastanka.

Drugu akciju Grad Beograd sprovodi sa kompanijom Novosti i javnim servisom, rekao je Vesić i dodao da će u okviru te akcije biti obnovljena Pakračka biblioteka.

To je biblioteka koja je oštećena tokom rata i u tom smislu ćemo pozvati sve izdavače u Srbiji, a sa nekima smo već i napravili dogovore da odvoje deo knjiga kako bismo obnovili Pakračku biblioteku„, rekao je Vesić.

U sklopu Mitropolije zagrebačko-ljubljanske napravljena je moderno uređena gimnazija, a Vesić je naglasio da će deo knjiga biti doniran i toj gimnaziji.

To je naš doprinos radu srpske zajednice u Hrvatskoj. Verujemo da će biti i drugih akcija i veoma mi je drago što možemo da kažemo da srpska zajednica na neki način polako postaje kompaktna, a mislim da je uloga crkve u tome najznačajnija„, rekao je Vesić.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izrazio je zahvalnost Gradu Beogradu za svaku vrstu podrške i izrazio važnost povezivanja srpske dece u Hrvatskoj sa maticom.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh