• Gradovi

  Srpska strana će insisitirati na formiranju ZSO

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras u Briselu da u nastavku dijaloga s Prištinom očekuju teške razgovore i da će zvanični Beograd insistirati na realizaciji dogovorenog o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO).

  „Biće ovo teški razgovori, ulazimo u fazu kada je sve teže donositi bilo kakvu odluku, primakli smo se tome da sve sledeće što damo, predstavlja veliki gubitak za Srbiju“, rekao je Nikolić za Radio-Televiziju Srbije.

  Nikolić je napomenuo da se insistiranje Beograda zasniva na ZSO koja će obuhvatiti opštine sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

  „ZSO je dogovorena, sada je treba samo realizovati. Sada bi oni (predstavnici Prištine) da od Beograda dobiju saglasnost za sve ingerencije koje su im potrebne, a da ne osnuju ZSO“, rekao je on.

  Po njegovim rečima, prioritetni cilj Beograda u dijalogu s Prištinom i uz posredovanje EU je da gradjani, Srbi žive bezbednije na Kosovu i Metohiji.

  „Postoje pitanja o kojima ne može da se razgovara“, napomenuo je Nikolić

  On je istakavši da bi država Srbija bilo kakvim popuštanjem po pitanju nezavisnosti Kosova, „najtragični ugrozila svoju državu“.

  „Mi znamo da je svet podeljen po broju država oko nezavisnosti Kosova i Metohije. Bilo kakvim popuštanjem najtragičnije bismo ugrozili svoju državu. Srbija je, čini mi, se sad država koja brani pravo mnogih naroda, pravo na slobodu, na ono što se zove suverenitet“, rekao je on

  Podsetio je da mnoge države sveta imaju iste probleme kao što ih ima Srbija s Kosovom.

  „Niko ne gaji više optimizma u EU i Prištini da bismo mogli da razgovaramo o onome što je bitno za njih, o takozvanoj nezavisnosti Kosova. Albanci i Mogerini žele da pokrenu i pitanje pravosudnog sistema, da se vrate na most u Severnoj Mitrovici, da li to može da opstane ili ne… Mi insistiramo na ZSO, to je naša tema“, rekao je on.

  Po rečima Nikolića, „dogovorili smo nešto (ZSO), a niko ništa ne preduzima, iako znaju da je to što smo dogovorili, pod ingerencijama koje država može da prepusti Prištini“.

  „Sve dalje je klizav led po kojem Srbija ne želi da ide“, naglašava Nikolić.

  Nikolić je naveo da se kosovski predsednik Hašim Tači posle prošlog sastanka, održanog pre osam dana, nije držao dogovorenog.

  „Gospodja Mogerini nije rekla da se Tači nije držao dogovora. Ako smo se dogovorili, onda on nije trebalo da izigra Vučića koji je nastupao pre njega. Tači ne želi ili ne sme da održi reč“, ocenio je Nikolić.

  Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič je najavila da će se večeras u Briselu razgovarati o otvorenim pitanjima i o „sprovodjenju onih koja su već dogovorena u dijalogu“.

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić je uoči nastavka dijaloga rekao da pretpostavlja da će teme biti pravosudje, ZSO, otvorena pitanja, verovatno i Kosovska Mitrovica, „iako svi beže od toga“.

  Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je večeras da očekuje da će sastanak delegacija Beograda i Prištine doprineti smanjenju tenzija i da će dijalog dve strane voditi pomirenju i saradnji.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com