Gradovi

Srpski biznismeni kupuju filijalu slovenačke NKBM banke

LJUBLJANA – Filijala mariborske NKBM banke u Srbiji, KBM banka, biće sutra prodata srpskim biznismenima Andreju Jovanoviću i Bojanu Milanoviću, saznaje Tanjug.

Slovenački mediji pišu da će, prodajom filijale u Srbiji, biti uklonjena poslednja prepreka za prodaju treće po veličini slovenačke banke NKBM, američkom investicionom fondu Apolo, prenosi agencija STA.

Time će se NKBM povući sa srpskog tržišta i ispuniti poslednji uslov za privatizaciju, kojom je predviđeno da fond Apolo postane novi većinski vlasnik bankarske grupe sa sedištem u Mariboru, piše slovenački list „Večer“.

Banke NKBM i KBM su dobile odobrenje regulatornih organa za prodaju KBM-a, pri čemu je slovenačka grupacija dobila odobrenje od Evropske centralne banke, a dvojica srpskih biznismena od Narodne banke Srbije, navodi „Večer“.

Iako je NKBM odbila da komentariše sutrašnju prodaju, veruje se da je to poslednji uslov koji su za okočanje dogovora vrednog 250 miliona evra postavili fond Apolo i njegov partner, Evropska banka za obnovu i razvoj.

„Večer“ navodi da će NKBM prodati svoju srpsku filijalu za simboličan iznos, pošto će novi vlasnici odmah morati da obezbede sveži kapital.

KBM već godinama ima poteškoća sa adekvatnošću kapitala, a smatra se propalim izletom NKBM na tržištima bivše Jugoslavije, piše slovenački list.

Foto Tanjug/N. Milošević, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh