Gradovi

Srpski dokumentarac o masovnim zločinima na 66. Berlinalu

BEOGRAD – Eksperimentalni dokumentarni film „Dubina dva“, koji nastoji da rasvetli zločine od pre 17 godina tokom NATO bombardovanja i postojanje masovne grobnice u beogradskom predgrađu Batanjica, biće prikazan na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Kako je saopštio Fond za humanitarno pravo, niskobudžetni film u režiji Ognjena Glavonića polazi od činjenice da je 2001. obelodanjeno postojanje grobnice sa više od 700 ljudskih tela koja su, kako se navodi, 1999. iskopavana iz primarnih masovnih grobnica na Kosovu i prevožena kamionima i hladnjačama na tajne lokacije u Srbiji.

Danas, 15 godina kasnije, uprkos činjenici da se najveća masovna grobnica nalazila nedaleko od centra Beograda i da je među telima nađeno i 75 dece na mestu masovne grobnice nema nikakvog obeležja niti spomenika, a skoro niko danas u Srbiji ni ne zna za ovaj slučaj niti priču iza njega, navodi se u saopštenju.

Film je nastao u produkciji Non-Aligned Films i Fonda za humanitarno pravo. Producenti su Dragana Jovović i Sandra Orlović, snimateljka Tatjana Krstevski, montažerka Jelena Maksimović, a dizajn zvuka je uradio Jakov Munižaba.

Glavonićev prethodni dokumentarac, “Živan pravi pank festival“, prikazan je na više od 40 domaćih i inostranih filmskih festivala, kao što su Roterdam, Cinema du Reel, CPH:DOX, IndieLisboa…

Berlinale, koje se ove godine održava od 11. do 21. februara, jedan je od najvećih i najprestižnijih filmskih festivala.

Svetska premijera „Dubina dva“ biće održana u okviru selekcije „Berlinale Forum“, u kojoj se uglavnom prikazuju avangardni, eksperimentalni radovi, video eseji, političke reportaže, i još neistraženi filmski predeli i izrazi.

Foto Tanjug, S. Ilić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh