Svet

Srpski pilot spasao putnike posle eksplozije

Kako navodi list na svom sajtu, zvaničnici na aerodromu istakli su da su svi putnici i članovi posade preživeli incident, ali da je najmanje troje putnika lakše povređeno.

aerodrom, avion

Svetski mediji ocenili su da je pilot „učinio nemoguće“ uspevši da prizemlji avion kompanije „Dalo erlajns“, a pilot Vodopivec smatra da se radilo o bombi.

„Pola sata pošto smo poleteli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su počeli da vicu, a ja sam se odmah vratio na aerodrom. Na sreću, niko nije teže povređen“, ispričao je Vodopivec svom prijatelju iz Beograda, prenosi „Blic“ koji i objavljuje i fotografije oštećenog aviona na čijem je trupu, kod desnog krila, eksplozija napravila rupu veličine tri prozora.

Kako navode somalijski mediji, avion kompanije „Dalo erlajns“ sa 74 putnika, medu kojima je bilo 70 turskih državljana, prinudno je sleteo na aerodrom samo nekoliko minuta nakon poletanja sa aerodroma Aden Ade jutros u Mogadišu ka vazdušnoj luci u Džubutiju.

Prema pisanju „Blica“, somalijski ministar saobraćaja Ali Ahmed Džem Džangeli tvrdi da incident nije bio smrtonosan, jer su svi putnici spaseni tako što je avion prizemljen, a da će istraga pokazati uzrok eksplozije.

On je rekao i d ane želi da prejudicira ko stoji iza eksplozije i da se za sada ne zna ni da li je u pitanju tehnički problem ili samoubilački napad. „Najveća briga nam je bila da spasemo putnike i izbegnemo scenario da ostanu zarobljeni u zapaljenom avionu“, kazao je somalijski ministar.

Mediji međutim, spekulišu da se ipak radi o samoubilačkom napadu i da je eksploziv najverovatnije uneo neko od putnika, a građani Balkada, naselja u blizini Mogadiša, kažu da su videli eksploziju i kako u tom trenutku „sa neba pada zapaljeno telo“.

Pilot Vodopivec takođe misli da je reč o bombi, ali kaže da srećom nije oštećen upravljački sistem, pa je zato mogao da se vrati i sleti na aerodrom.

„Ovo mi se nikada u životu nije dogodilo. Izgubili smo pritisak u kabini. Hvala Bogu da se sve dobro završilo“, rekao je Vodopivec neposredno nakon incidenta svom prijatelju, prenosi „Blic“.

Inače, Vodopivec, rođeni Beograđanin, je iskusan pilot koji je radio u JAT-u i „Montenegro erlajnzu“, a poslednjih godina leti u Africi, pošto se zaposlio u „Dalo Erlanjsu“, a uskoro će otići u penziju.

Britanski mediji pišu da je pilot izveo neverovatan podvig, jer je uspeo da u takvim uslovima okrene avion i bezbedno sleti na aerodrom.

Letelicu su dočekale spasilačke ekipe, a spasioci su bili šokirani kada su ugledali ogromnu rupu na desnoj strani trupa letelice.

„Dalo erlajns“ je somalijska kompanija, sedište joj je u bescarinskoj zoni u Dubaiju, a pruža usluge na Rogu Afrike i na Srednjem istoku. Zvaničnog komentara iz ove kompanije još nema.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh