• Gradovi

  Srpski premijer sutra u poseti pokrajini Hesen

  BEOGRAD – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj poseti nemačkoj pokrajini Hesen, gde će razgovarati sa pokrajinskim vlastima i prisustvovati srpsko-nemačkom ekonomskom forumu.

  On će, kako je najavljeno u Nemačkoj, najpre u Vizbadenu imati razgovor sa predsednikom vlade pokrajine Hesen Folkerom Bufijeom.

  Zatim će otvoriti ekonomski forum posvećen Srbiji u Frankfurtu, koji će se održati u organizaciji nemačke Komore za industriju i trgovinu (IHK) i Privredne komore Srbije (PKS).

  „Republika Srbija je iza sebe ostavila teške godine u ekonomskom pogledu. Zemlja se dugo borila sa posledicama globalne ekonomske krize, a uz to su bila je suočena i sa katastrofalnim poplavama pre dve godine. Odlučna politika štednje, povlačenje države iz privrede i konsolidacija budžeta, u međuvremenu donose vidljive rezultate i pozitivno se odražavaju na razvoj privrede“, navodi se u pozivu za ekonomski forum, na kojem se očekuje učešće značajnog broja nemačkih kompanija.

  Organizatori ukazuju da rastuća stopa zaposlenosti, bolje pozicioniranje izvozne privrede i veća stabilnost cena doprinose dugoročnim interesantnim perspektivama privrede.

  Uspesi postoje i u drugim poljima – u procesu pristupanja EU je napravljen odlučujući korak napred, nakon što su u decembru započeti zvanično pregovori.

  Taj pozitivni razvoj pruža raznolike šanse za dalje produbljenje tradicionalno dobrih nemačko-srpskih ekonomskih odnosa, navodi se u pozivu i dodaje da je politički pokretač reformske agende vlada premijera Aleksandra Vučića, čije reformske uspehe je pozitivno ocenio i Međunarodni monetarni fond.

  Na ekonomskom forumu, kako je najavljeno, učestvovaće ministar privrede, energetike, saobraćaja i razvoja pokrajine Hesen Tarek al Vazir, ministar finansija Srbije Dušan Vujović, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik IHK u Frankfturtu Matijas Miler, direktor za centralnu i istočnu Evropu „Dojče bank“ Peter Tils.

  O uspešnom poslovanju u Srbiji govoriće direktor Hemofarma Roland Zeliger, predstavnik nemačke privrede u Srbiji Tomas Masen, kao i direktor „Renus Logistiks“ Olaf Holcgrefe.

  Predsednik PKS je, početkom godine, najavljujući održavanje nemačko-srpskog foruma, rekao da će on biti dobra prilika da se, vodećim kompanijama Hesena, predstavi ekonomski potencijal Srbije, uslovi poslovanja i investiranja.

  „Ujedno, to je i velika šansa za srpske firme da se povežu sa nemačkim kompanijama i razmotre mogućnosti poslovne saradnje, kroz investicije, konkretne kooperacije i uključivanje u njihov lanac dobavljača“, naglasio je Čadež.

  Foto tanjug, Z. žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com