• BG

  Српски студенти у Русији, руски студенти у Србији

   

  У склопу врло развијене и плодотворне сарадње Србије и Русије, прави бисер представља сарадња у области високог школства. Из Србије значајан број студената похађа високошколске институције у Руској Федерацији, а постоји и велики број студената из Русије у Србији.

  О размени студената између Србије и Русије разговарамо с двоје младих научника, посвећених раду у Иницијативи за комуникацију и сарадњу ИКС.

  Наш саговорни је Немања Лакетић, који је завршио  Високу техничку школу у Нишу, успешно наставио студије грађевине у Белгороду у Русији, где и сада студира на докторским студијама. С њим је и Ивана Ћирковић, дипломац Факултета спорта и физичке културе у Лепосавићу, такође студент докторских студија у Белгороду.

  «Иницијатива за комуникацију и сарадњу ИКС је основана 2016. године, када сам, са својим братом, отишао у Белгород.», каже Немања Лакетић. «Циљ нам је, од оснивања, промовисање размене студента између Србије и Русије и организовање курсева руског језика у Србији.»

  «Наш рад се, од тада, лепо развио. Закључен је споразум о сарадњи с градом Белгородом, курсеви руског језика у Нишу и Лесковцу се непрекидно одржавају, а организујемо, једном годишње, и Руско-српски хуманитарни фестивал у Сокобањи и у Нишу.»

  «Наши чланови сакупљају сувенире у Русији, које продајемо на Фестивалу, а новац је намењен деци оболелој од карцинома. Тако у Србију доносимо фотографије, слике, фигурице, чајеве и друге оригиналне руске сувенире. У Нишу нема другог места где би се продавали оригинални сувенири из Русије.»

  «На Фестивалу се одржава и пратећи програм – балетска представа, рецитације…»

  «ИКС окупља око 50 чланова, студената и волонтера. На почетку смо имали три до четири полазника курса руског језика у Нишу, а сада већ двадесетак полазнику у Нишу и седам до осам у Лесковцу.»

  «Желимо да што више људи заинтересујемо за студентску размену. У овом тренутку, у Белгороду се налази шест или седам српских студената, а сваке године тридесетак руских студената долази у Ниш на једномесечни стручни едукативни програм, на различите факултете. Спроводимо и екскурзије за наше госте у Србији и Македонији.»

  «У Белгороду постоји српски центар, где Руси уче српски језик и могу да се информишу о нашем раду.»

  «Постоје могућности за даљи развој сарадње, на чему стално радимо. Има простора да већи број студената учествује у размени. Наредне 2020. године,
  Руско-српски хуманитари фестивал биће одржан у Сокобањи и у Нишу, али и у Београду.»

  «Имамо значајну подршку од локалне самоуправе, нарочито од Града Ниша и градских општина Пантелеј и Медијана. Подршку нам пружа и Амбасада Србије у Москви и Амбасада Русије у Србији, као и Руски дом у Београду.»

  «Позивамо све заинтересоване да се обавесте о раду Иницијативе на нашој фејсбук страници. С нама могу да ступе у контакт инстаграмом или мејлом.»

   

  Један од студената из Русије у Нишу, али и активни учесник у раду Иницијативе за комуникацију и сарадњу ИКС је Владислав Рубенович Петојан.

  „Немојте да вас чуди моје презиме, по оцу сам јерменског порекла, али сам од рођења живео у Русији.“, каже Владислав. „Завршио сам основне студије у Белгороду и чуо за могућност наставка студија у Србији. Тако сам се, марта 2016. године, нашао у Нишу. Пре тога сам неко време боравио у Бањалуци, па је требало да одем у Косовску Митровицу, али сам, ипак, дошао у Ниш, у Студентски дом код техничких факултета. Овде завршавам студије на Машинском факултету, а сарађујем с Иницијативом ИКС; подучавам полазнике курса руском језику у Нишу и Лесковцу.“

  „Није ми било тешко да научим српски језик јер сам у Русији једанаест година у школи учио старословенски језик.“

  „Лепо је студирати у Србији. Професори у Русији имају строге манире стечене у време Совјетског Савеза. У Русији, рецимо, постоје само два испитна рока – летњи и зимски.“

   

  Нисмо имали прилике да одемо у Русију и обавимо разговор с неким од српских студената који се тамо налазе, али смо мејлом ступили у контакт с Тијаном Недић из Трстеника, студентом туризма у граду Јелец у Русији.

  «Почела сам да учим руски језик на курсу у Трстенику и врло брзо га заволела. Сазнала да постоји могућност студија у Русији и стипендије руске државе, припремила документе и пријавила се. За моју породицу је то било нешто, просто, невероватно, али све је прошло добро и отишла сам у Јелец у Русији. Сада вам се јављам из Варне у Бугарској где сам на феријалној пракси.»

  «Много ми је помогло Удружење ,Пуковник Рајевски` из Трстеника, нарочито председник, Марина Вучковић. У Јелецу су ми помогли, новцем и на сваки други начин, управа Града и предузеће ,Елецгидроагрегат`, а на факултету сам врло лепо примљена. Ово је прилика да им се свима захвалим.»

   

  Надамо се да ће примера сарадње високошколаца Србије и Русије бити још више, на обострану корист.

  Београд, октобар 2019. године

  Љубомир Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

   

   

   

   

  Љубомир Костић

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com