• Politika

  SRS: Hag nas progoni!

  Šešelj radikali SRSFoto: Beta, Emil Vaš

  Radikali su ocenili da je to još jedna u nizu antisrpskih provokacija i ocenila da ne postoji pravni akt koji obavezuje Srbiju da ih izruči.

  Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS-a za nepoštovanje suda zbog toga što su u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

  SRS je saopštenju naveo da su Vjerica Radeta i Jojić visoki funkcioneri SRS-a i članovi tima za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, kao i da Ostojić nikada nije bio član tima za Šešeljevu odbranu, ali su ga haški istražitelji „pritiskali da lažno svedoči“ protiv predsednika radikala, o čemu je 2006. godine napisao knjigu pod naslovom „Haški svedok“.

  Kako se dodaje, Šešelj je tu knjigu opširno citirao u krivičnoj prijavi koju je podneo protiv nekadašnje glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte i njenih saradnika.

  „Ne postoji pravni osnov da srpske vlasti isporuče Radetu, Jojića i Ostojića Haškom tribunalu. U Statutu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ne postoje odredbe u vezi sa nepoštovanjem suda. Ovo krivično delo su definisale sudije Tribunala koje su ga uvrstile u Pravilnik o postupku i dokazima“, dodaje se u saopštenju.

  Prema radikalima, u Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom ne spominje se krivično delo nepoštovanje suda i taj zakon isključivo predviđa izručenje onih koje Haški tribunal tereti za krivična dela ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovečnosti.

  „Srpska radikalna stranka upozorava predstavnike režima da ne postoji nijedan pravni akt koji obavezuje Srbiju da isporučuje svoje državljane zbog navodnog nepoštovanja suda i da samim tim nemaju ingerencije da postupaju po zahtevima Haškog tribunala“, piše u saopštenju.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com