• Novosti online

  SRS: Potreban veći pokrajinski budžet za ekologiju, Vojvodina je crna ekološka tačka

  Srpska radikalna stranka (SRS) ocenila je danas da je pitanje zaštite životne sredine poslednjih godina na marginama interesovanja izvršne vlasti u Vojvodini i da su za četiri godine bez ikakvih rezultata i angažman i ulaganja u tu oblast aktuelne pokrajinske vlasti.

  „Četiri godine Mirovićev režim (predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović) prstom nije mrdnuo da se reši neki od gorućih ekoloških problema, da bi, na kraju mandata, u sred izborne godine, doneo besmislenu deklaraciju. Zbog nebrige, nemara i vrlo skromnog ulaganja u oblast zaštite životne sredine, rezultati u ovoj oblasti su katastrofalni. Vojvodina je crna ekološka tačka u Srbiji i to iz korena mora da se promeni“, rekao je prvi na listi SRS za pokrajinske izbore Djuradj Jakšić.

  Jakšić je rekao da se za ekologiju izdvajaju „mizerna sredstva i mrvice iz pokrajinskog budžeta“ i da je poražavajuća činjenica da je čak i novosadski budžet za zaštitu životne sredine veći za 688 miliona dinara od pokrajinskog budžeta.

  „Vojvodina ima ubedljivo najlošiju, neispravnu, zatrovanu, punu arsena vodu za piće. U više od 100 gradova, opština i sela na prostoru Pokrajine, gde živi više od 600.000 ljudi, nivo arsena u vodi je veći od dozvoljenog. Vojvodina je jedan od regiona sa najmanje šuma u Evropi. Svega 6,5 odsto ukupne površine Pokrajine je pod šumom, a u 14 opština je procenat pošumljenosti manji od jedan odsto Samo 40 odsto domaćinstava u Vojvodini je povezano na kanalizacionu mrežu, dok ostali i dalje, prazne septičke jame. Svi veći gradovi ispuštaju komunalne i industrijske vode direktno u reke, u vodotokove, bez ikakvog prečišćavanja“, dodao je on.

  Prema njegovoj oceni, proteklih godina trošili su se milioni na promašene i nepotrebne projekte, dok veći deo Pokrajine nema elementarne uslove za život.

  „Apsolutni prioritet u Vojvodini mora biti ispravna voda za piće, pošumljavanje, izgradnja kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda i rešavanje problema sa odlaganjem otpada. Umesto prazne priče i deklarativnog izjašnjavanja o potrebi zaštite životne sredine, narod od pokrajinske vlasti očekuje dela, daleko veći budžet i konkretne korake u oblasti ekologije. SRS zna šta su problemi i prioriteti i ima konkretan program za unapredjenje zaštite životne sredine u Vojvodini“, rekao je Jakšić.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com