Gradovi

SRS: Radikali se neće dobrovoljno predati Haškom tribunalu

BEOGRAD – Srpska radikalna stranka ponovo je potvrdila da se njeni članovi Vjerica Radeta, Petar Jović i Jovo Ostojić neće dobrovoljno predati Haškom tribunalu jer, kako je saopšteno iz SRS-a, ta stranka ima saznanja da su optužbe za nepoštovanje suda protiv troje radikala potpuno izmišljene i režirane.

Radikali tvrde da sa ovim saznanjima raspolaže i vlada Srbije.

Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj rekao je da Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa samo isporuku srpskih državljana koji su optuženi za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti ili genocid.

Zakon ne predviđa isporuku po optužbama za nepoštovanje suda i pravno je nemoguće isporučiti bilo kog državljanina Republike Srbije na osnovu takvog zahteva, naveo je on.

Haški tribunal saopštio je juče da je pozvao vladu Srbije da pošalje svog ovlašćenog i obaveštenog predstavnika, kako bi na sudskoj raspravi 10. februara dodatno obrazložila šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje članova Srpske radikalne stranke Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića, optuženih za nepoštovanje suda.

U saopštenju se podseća da je Srbija, prema Statutu Haškog tribunala, pod legalnom obavezom da izvršava naloge za hapšenja optuženih pred tim sudom.

Raspravno veće Tribunala utvrdilo je da je „kontinuirano neispunjavanje obaveze Srbije da ispuni naloge za hapšenja neprihvatljivo“, navodim se u saopštenju.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je takođe juče da je Srbija u korespodenciji sa predstavnicima Haškog tribunala i da traži dodatna pojašnjenja u vezi sa njihovim zahtevom da funkcioneri SRS budu uhapšeni.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh