Novosti online

Шта би било да неко из Србије тражи Сарајеву да призна РС

Босна и Херцеговина не може и неће признати независност Косова без става Републике Српске, изјавио је данас председник Републике Српске Милорад Додик.

„Унилатeрално проглашена независност какву су учинили косовски Албанци за нас остаје трајно неприхватљива”, рекао је Додик на конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем, осврћући се на захтев председника Албаније Бујара Нисанија да Сарајево призна једнострано проглашену косовску независност.

Он је нагласио да ће РС пратити и бити подршка политици коју води Србија по том питању.

„Шта би било да је неко из Србије дошао у Сарајево и тражио да Сарајево призна независност Републике Српске. Неки сматрају да је то право председника Албаније, али исто тако морају да знају да је и наше право да имамо наше политике”, рекао је Додик.

Додик је, после састанка са Вучићем, рекао да Република Српска поздравља „појачану снагу” Србије, сматрајући да је она кључна за регионалну стабилност и позицију Србије.

„Мир и стабилност су главни циљ који смо утврдили, желећи то и другима, а не само српским народима и државама”, рекао је Додик.

Он је рекао да подршка Србије Дејтонском мировном споразуму и територијалном интегритету БиХ није спорна за Републику Српску, већ да су за тај ентитет спорне наметнуте надлежности од стране „међународних окупатора”, пре свега високог представника, који су редизајнирали Дејтонски споразум.

Додик је истакао да РС не води авантуристичку политику већ се противи наметању решења странаца, „који су им разваљивали уставни поредак”.

Он је додао и да је РС, као и Србија, војно неутрална, и да ће такву политику наставити да подржава и прати.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh