Regioni

ŠTA ĆE SADA DA SLAVE: Ustavni sud BiH objavio odluku o neustavnosti dana Republike Srpske!

U Odluci stoji da Ustavni sud BiH zaključuje da je član 3.b) Zakona o praznicima u suprotnosti s članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi s članom 1.1. i članom 2. a) i c) Međunarodne konvencije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju.

Ustavni sud BiH obrazložio je Odluku time da izbor 9. januara kao datuma obeležavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sećanja, koje može da doprinese jačanju kolektivnog identiteta, kao vrednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu, koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrednosti modernog demokratskog društva.

U tom smislu, izbor 9. januara za obeležavanje Dana Republike Srpske, kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i kao takav, mora predstavljati i sve građane RS-a, kojima i sam Ustav Republike Srpske priznaje jednaka prava, nije u skladu sa ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povlašćeni položaj samo jednog, srpskog naroda, čiji predstavnici su 9. januara 1992. godine, bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i Ostalih donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja predstavlja jednostrani akt.

Podsećamo, Ustavni sud BiH krajem novembra izjasnio se o apelaciji člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i ocenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.Izetbegović je u apelaciji naveo da taj dan kao Dan republike nije u skladu sa članom II/4. Ustava BiH.

Naveo je i da je 9. januar dan kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih celina u BiH.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh