• Svet

  Šta ćemo sad, izumreće banane!!!

  banana bananeFoto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Prema najnovijem istraživanju, objavljenom u žuralu PLOS Pathogen, gljivica „Tropical Race 4“ koja već decenijama napada useve u jugoistočnoj Aziji, sad se nameračila i na banane.

  Opasna gljivica je prov otkrivena u Australiji, Joradnu, Mozambiku, Pakistanu, Bliskom Istoku i Africi 2013, gde su uništene cele plantaže, a sada preti i Latinskoj Americi, piše britanski „Indipendent“.

  Prva na udaru i najpodložnija bolesti je sorta banana „kavendiš“ (Cavendish).

  „Pratimo TR4 otkako je uništio industriju banana na Tajvanu, a sada je na nezaustavljivom putu po jugoistočnoj Aziji, posebno u kineskim provincijama Gvandong , Fudžijam, Gvanksi i Junan, kao i na ostrvu Hajnana“, upozorava se u studiji.

  Naučnici ovu pošast porede sa sličnom koja je izbila u Panami početkom 20. veka, koja je dovela do nestajanja najpopularnije varijacije „Veliki Majkl“ (the Gros Michel) u šezdesetim godinama prošlog veka.

  U izveštaju se zaključuje da farmeri banana moraju da načine „drastične strateške promene“ da bi sprečili širenje zaraze, ukljućujući iuolaciju svake biljke na kojoj se primete tragovi TR4, i razvijanje novih, otpornih tipova banana

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com