Kultura

Šta čitati do 18. preporučuje bend Divanhana

divanhanaFoto: MONDO, Mario Milojević/www.divanhana.ba

Bend Divanhana nastupiće 1. marta na beogradskom Kolarcu, kada će beogradskoj publici predstaviti tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. veka. Namera benda je negovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike BiH, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažljivim osvrtom na sedvalinku.

Grupu su osnovali studenti Muzičke akademije u Sarajevu 2009. godine, i debitantski CD „Dert“ objavili su 2011. godine, sa potpisom Voltera Kvintusa, jednog od najpriznatijih evropskih world music producenata. Iste godine kreću i sa koncertnom aktivnošću, nastupaju na festivalima, a 2013. počinju veliku evropsku turneju. Krajem 2013. objavljuju „Bilješke iz Šestice“, i nastavljaju nastupe širom Evrope – na festivalu Balkan Trafik u Briselu nastupili su četiri puta uzastopno, zbog ogromnog interesovanja! Autori su zvanične himne fudbalske reprezentacije BiH „Zvijezda tjera Mjeseca“, a poslednji album „Zukva“ objavili su 2015. godine. Članovi benda su Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke). Na naša pitanja o knjigama odgovarao je klavijaturista Neven.

Šta najviše volite da čitate, i koliko imate vremena za to?

„Uglavnom čitam beletristiku i poeziju, ali u poslednje vreme mi nije strana ni neka stručna literatura iz oblasti psihologije i filozofije. Vreme za čitanje se uvek nađe ukoliko čitanje ima svrhu. Kod mene je ponekad svrha odmor i beg od svakodnevnice, pa se često pred spavanje dohvatim neke pisane stranice, ali isto tako i tokom putovanja na turnejama čitanjem ubijam vreme provedeno na točkovima“.

Koja Vam je omiljena knjiga, ili knjiga koja je u poslednje vreme ostavila najdublji utisak na Vas, i zašto baš ta?

„Iskren da budem, u poslednje vreme sam se po ko zna koji put vratio Kunderi. Jednostavno me njegov stil pisanja uvek nanovo i svaki put na drugačiji način oduševi. Čovek je, pored toga što je sjajan književnik, bio muzičar i kompozitor te mu se kroz prste često latentno provlači neka muzička misao kao lajtmotiv. Možda otuda moja naklonost Kunderi“.

Koje tri knjige biste svakome preporučili da pročita do 18. rođendana, i zašto baš te?

„1. ‘Derviš i Smrt’ (M. Selimović)

2. ‘Sto godina samoće’ (G.G. Markes)

3. ‘Don Kihot’ (M. de Servantes)

To su knjige koje nekako čovek u mlađim godinama ‘provari’ ali im se uvek može vraćati, i iz njih nanovo učiti, barem su na mene tako delovale i brusile me kroz život“.

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici – MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh