• BG

  Шта Макрон доноси у Београд у дипломатском коферу

  Између откривања табле на аеродрому Никола Тесла и обраћања грађанима заједно са својим домаћином Александром Вучићем код Споменика захвалности Француској шеф француске државе Емануел Макрон, који сутра долази у дводневну посету Србији, имаће и низ званичних састанака, из којих је тешко прочитати шта ће донети у свом „дипломатском коферу”.

  Много је различитих анализа и закључака, од тога да Макрон долази да би извидео могућности за обнављање дијалога Београда и Приштине, преко мишљења да је његова посета део тежњи да Француска ојача своје присуство у региону, до тога да је део Макронове агенде да се наметне као лидер Европске уније.

  У сваком случају, сигурно је да је посета председника Француске, прва од децембра 2001. године и доласка тадашњег председника Жака Ширака, велики догађај и да ће за Србију бити важна и са политичког, економског и културног аспекта, као и да ће утицати и на јачање билатералних односа две земље, али и повезивање два народа.

  Не треба заборавити ни да је Француска, поред Немачке, водећа земља Европске уније, те да посета њеног председника, после толико година, показује ново интересовање за Западни Балкан и, како каже амбасадор те земље Федерик Мондолони, жељу да се Србији пружи нови подстрек.

  Иако јавности није познато шта се налази у Макроновом „коферу”, извесно је да ће Косово бити на столу, тим пре што је пропао самит на ту тему, који је 1. јула требало да буде одржан у Паризу, на иницијативу Француске и Немачке.

  Аналитичари наводе да је Макрон веома посвећен наставку дијалога Београда и Приштине, без обзира на то што је Француска признала независност Косова и што, по том питању, нема промена става.

  Ипак, Макрон неће, како то обично чине европски лидери, после Београда посетити Приштину, што, између осталог, оцењује се, показује да се променио његов однос према Приштини, посебно након што су приштинске власти одбиле да укину таксе.

  Међутим, да ли ће Макрон донети неку понуду Србији или ће дипломатски поручити да је на Београду и Приштини да постигну договор, а да ЕУ посредује, није познато.

  Медији претходних дана преносе да званичном Паризу не смета евентуална размена територија или промена линије разграничења уколико се Београд и Приштина о томе договоре и то прихвате сви у региону, иако се Берлин плаши да би у том случају поново могла да буде отворена „Пандорина кутија национализма”.

  Још једна важна тема која ће бити у фокусу су европске интеграције, с обзиром на чињеницу да је управо Макрон у више наврата давао песимистичне изјаве кад је реч о проширењу, односно да је неколико пута поручио да га неће бити док се унија не реформише.

  Аналитичари наводе да Макрон политику проширења оставља по страни, али да ће у Београду подржати политику реформи и политику европског пута Србије.

  Новости преносе наводе из Јелисејске палате да Макрон долази с поруком да је Србији место у ЕУ и да Француска подржава европске интеграције наше земље, као и да процес проширења и унутрашња реформа ЕУ треба да теку паралелно.

  Спекулише се и да ће Макрон у Београд донети поруку да Француска жели да обнови своје присуство у Србији и региону, али и француско-српско пријатељство.

  То је потврдио и амбасадор Француске у Београду Федерик Мондолони, који је рекао да Макронова посета показује ново интересовање те земље за Западни Балкан и жељу да билатералним односима са Србијом, као првим партнером у региону, дају нови подстрек.

  Део тог подстрека је и око 20 споразума који ће бити потписани у Београду, а који се у највећој мери односе на економију, али и наоружање и војну опрему, културу…

  Макрон у Србију долази не само са политичким саветницима, већ и са делегацијом привредника па се, осим оживљавања политичког дијалога, може очекивати и оснаживање економских веза две земље, чија робна размена од 2013. расте по годишњој стопи већој од седам одсто.

  У том смислу, наводе аналитичари, може се очекивати некакво конкретизовање у вези са пројектом метроа, као и у вези са новим инвестицијама Француске у српску инфраструктуру, енергетику и друге области.

  Од посете Емануела Макрона очекује се и да оснажи емоције које постоје између два народа, што ће се нарочито огледати у дочеку на Калемегдану и предвиђеном обраћању двојице државника.

  Макрон ће према плану слети на аеродром Никола Тесла сутра око 15 часова, након чега је предвиђено да заједно са председником Александром Вучићем открије таблу, како би се обележио почетак процеса модернизације аеродрома, којим већ руководи француска компанија Ванси.

  Како је предвиђено, свечани дочек биће испред Палате Србије.

  Два председника разговараће најпре у четири ока, а затим следи састанак делегација.

  Првог дана посете Вучић и Макрон положиће венце на Спомен-костурницу и Споменик браниоцима Београда, и обићи споменик Милунки Савић, најодликованије жене Првог светског рата која је понела и француски Орден Легије части.

  Медији наводе да је Макрон лично тражио да се поклони сенима Милунке Савић.

  Након тога ће на Калемегдану бити положени венци на Споменик захвалности Француске и ту ће се двојица председника обратити окупљеним грађанима, а очекује се да ће бити више хиљада људи, преноси Танјуг.

  Макрон ће преспавати у Београду и биће гост на приватној вечери коју председник Вучић организује у једном од државних објеката.

  Други дан посете организује амбасада Француске у Србији, а Макрон ће вероватно обићи Кнез Михаилову улицу, разговарати са представницима Регионалног омладинског центра и срести се са српским уметницима.

  Макронову посету Београду пратиће велики број домаћих, регионалних и француских медија – акредитовано је њих 700, а обраћање два председника преносиће и француска и српска национална телевизија.

  Француског председника ће у Београду чувати 4.000 специјалаца, а мере безбедности биће на највишем нивоу, као и увек током посета високих страних државника.

  Макрон је требало да посети Србију прошле године у децембру, али је та посета одложена због протеста „Жутих прслука” у Француској.

  Извор: Политика

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com