• Društvo

  Шта нам у економији доноси нова 2018. година?

  Од 01. јануара 2018. године почиње примена више законских одредби које ће итекако утицати на живот грађана, али и пословање привредника.

  Од следеће године, на снази су промене у обрачуну и наплати пореза на додату вредност. Промет добара у оквиру концесија или јавно-приватних партнерстава више се неће опорезивати ПДВ-ом.

  Страни држављани неће више моћи да остварују повраћај пореза за робу коју износе из земље у свом пртљагу, али ће одбитак претходног ПДВ-а имати послодавци који у фабричким кантинама продају храну и пиће својим запосленим.

  Можда је најзанимљивија новина да ће се право на рефундацију ПДВ-а за куповину првог стана остваривати и када се стан купи у извршном поступку.

  Постоје и значајне измене у вези с порезом на добит правних лица, од којих је најзначајнија она која прецизира пореске олакшице послодавца по основу запошљавања нових радника.

  Неопорезиви део зараде радника ће, у следећој години, бити 15 хиљада динара, уместо досадашњих 11 790. Тако ће зарада сваког радника у Србији бити мање опорезована него до сада за 321 динар.

  У наредној години ће више од триста хиљада запослених у Србији примати минималну зараду која је, по радном часу, повећана са 130 на 143 динара. За месец од 22 радна дана, до сада је минималац био 22 800 динара, а сада је 25 168 динара, за 2 368 динара већи.

  Постојеће пореске олакшице за запошљавање нових радника ће важити и у наредне две године, а уводи се и нова олакшица за самозапошљавање младих.

  Од следеће године, важе нови, строжи услови за пензионисање. Раднице које имају најмање 15 година радног стажа ће следеће године моћи у пензију када наврше 62 године живота, уместо досадашње 61 и по године. Радник са четрдесет година радног стажа је у 2017. години могао у пензију када напуни 56 година и четири месеца живота, а у 2018. години ће морати да напуни 57 година живота. Радница је у 2017. години могла у пензију са 37 и по година радног стажа и 55 година и осам месеци живота. У 2018. години, мораће да има 38 година радног стажа и 56 година и четири месеца живота.

  Од следеће године, мења се начин обрачуна накнаде незапосленима. По новом обрачуну, готово сви незапослени који на то имају право ће примати месечну накнаду од око 16,5 хиљада динара.

  Пре неколико дана је измењен и Закон о стечају. Повериоцима у стечају су дата много шира права, нарочито разлучним (хипотекарним и заложним) повериоцима. Што се тиче права запослених у предузећима у стечају, нема много новина.

  Дакле, у новој 2018. години ћемо у пензију ићи мало старији. Ко прима зараду већу од минималца, биће за 321 динар мање опорезован, а ко прима минималац, добиће око 2 300 динара више месечно. Ко остане без посла, добиће накнаду у приближном износу као до сада уколико је примао минималац као запослени, али ће добити накнаду знатно мању него раније ако је имао већу плату. Ко остане без посла због стечаја, питаће се у том стечају као поверилац још мање него до сада.

  Промене као што су осетно растерећење зарада радника, укидање „привременог“ смањења пензија, стечајне поступке у којима неће главну реч водити банке, државни и парадржавни органи, мораће да сачекају неке будуће године.

  Љубомир Костић

  Фото: Љ.П.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирао је град Ниш. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове и мишљења органа који је пројекат подржао)

   

   

   

   

   

   

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com