• Novosti online

  Шта разликује „Цунами” од „Резача” и „Скенера”

  Највећи број ухапшених у полицијској акцији „Цунами” осумњичен је за производњу и трговину дроге, кажу у МУП-у за „Политику”. Против њих су и раније подношене кривичне пријаве за изнуде, крађе и тешке крађе. До сада је ухапшено 68 особа, међу којима су и осумњичени за убиство, силовање као и чланови међународне организоване криминалне групе из Бугарске, која је дуже време кријумчарили наркотике у Србију и даље ка ЕУ. За 10 особа полиција још трага.

  „На мети су били произвођачи „сканка” – модификоване марихуане, која се гаји у посебним вештачким условима и чија је цена минимум дупло већа од марихуане”, наводе у полицији.

  Током акције у више градова у Србији је заплењено 2,5 килограма хероина, око седам килограма марихуане и „сканка”, 700 грама амфетамина и 50 комада различитих наркотика у таблетама. Откривене су две лабораторије за производњу „сканка”. Одузето је шест пиштоља, револвер, аутоматска пушка, већа количина муниције различитог калибра и новац.

  Колико су оваква велика хапшења успешна и шта се тиме постиже? По неком неписаном правилу, велике акције хапшења неславно се касније заврше на суду – тек мали број приведених буде на крају и осуђен.

  Свака полицијска акција у којој се макар и килограм дроге склони са улице је успешна, оцењује за „Политику” криминолог Добривоје Радовановић. Он очекује да ће ухапшени у овој акцији бити одговарајуће и судски процесуирани, будући да су током акције прикупљени и одговарајући материјални докази.

  Истрага против осумњиченог за силовање
  Више јавно тужилаштво покренуло је истрагу против Миљана Љубисављевића (59) из Ниша, због сумње да је у ноћи између суботе и недеље силовао девојку из Пиносаве П. Ј. (25) у напуштеној кући у Белом Потоку испод Авале. Осумњиченог су ухапсили полицајци из станице у Белом Потоку, након што им се младић девојке, који је с њом био на телефонској вези пред сам напад манијака, обратио за помоћ.„Тужилаштво је покренуло истрагу и предложило суду да му одреди притвор због опасности од бекства и да не понови кривично дело”, рекла је Танјугу портпаролка тужилаштва Татјана Секулић.

  „Заплена сваког грама наркотика, а нарочито хероина спас је живота или каријере неког детета. Нађени су и оружје и муниција, чиме се сигурно спречило насиље”, мишљења је криминолог.

  Највећи број од укупно 175 приведених у последње две акције, „Скенер” и „Резач”, пуштен је да се брани са слободе. То наравно не значи да су они невини, али је питање колико ће их на крају бити и судски процесирано. Реч је о осумњиченима махом за привредни криминал, прање новца и примање и давање мита. Радовановић уверава је да акција против нарко-дилера не може да се пореди са акцијама сузбијања привредног криминала.

  „Ако у једној акцији ухапсите 80 људи осумњичених за организовани криминал у привреди и корупцију, а од тог броја 10 одсто њих буде процесуирано, онда је то негативна оцена рада”, наводи наш саговорник

  „Цунами” је другачија акција, тврди Радовановић. Ово су кривична дела, како објашњава, која су доказива јер су прикупљени и материјални докази.

  „Овакве акције се вероватно припремају месецима. Добро су организоване, будући да када полиција иде у хапшење, нарко-организације брзо једне другима дојављују да су под присмотром и да се склоне. Због тога је овакво истовремено хапшење учинковито”, закључује Добривоје Радовановић.

  Подсетимо, у акцији „Резач” крајем децембра у Србији је ухапшено 80 осумњичених, а неколико месеци касније, у два наврата у „Скенеру” је укупно приведено 95 особа. Ова хапшења су одјекнула као бомба у медијима. Међу приведенима у „Резачу” су били Слободан Милосављевић, бивши министар пољопривреде, Зорана Марковић, бивша директорка Агенције за борбу против корупције, Миленка Јездимировић, бивши генерални директор компаније „Дунав осигурање”, бизнисмен Жељко Жунић, власник „Беохемије” и некадашњи министар трговине. У „Скенеру” је приведен бивши фудбалер Зоран Његуш, 16 саобраћајних полицајаца, руководиоци и запослени у некадашњем Министарству заштите животне средине, запослени у локалним самоуправама.

  Из тужилаштва је пре око месец дана саопштено да су против троје ухапшених у овим акцијама подигнуте оптужнице, а да су са другима закључени споразуми о признању кривице. Напоменуто је да су против већине осумњичених истраге још у току.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com